Новият щам на коронавируса може да предизвика взрив на заболеваемостта

...
Новият щам на коронавируса може да предизвика взрив на заболеваемостта
Коментари Харесай

СЗО предупреди за евентуален взрив на Омикрон по света

Новият вариант на ковид може да провокира гърмеж на заболеваемостта със съществени последствия, показват от СЗО, която разгласява незабавни рекомендации за битка с разпространяването на инфекцията, оповестява ТАСС.

СЗО отбелязва, че характерният за Омикрон огромен брой на разновидностите провокира въпроса до каква степен могат да бъдат ефикасни към този момент основаните ваксини.

" В взаимозависимост от тези характерности в бъдеще може да има гърмеж от заболеваемост на COVID-19 със съществени последици. Общият световен риск, обвързван с новия вариант Омикрон, се прави оценка като доста висок ", се показва в документа, като " вероятността от евентуално разпространяване на Омикрон за в бъдеще на световно ниво е висока ", предизвестява СЗО.

" Досега към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон ", отбелязва здравната организация на Организация на обединените нации в документа, оповестен през днешния ден.

Световната здравна организация прикани за ускорение на темповете на имунизация против коронавирус на фона на появяването на разновидността Омикрон.

" Необходимо е, колкото може по-бързо, да се усили обсега на имунизацията измежду популацията, изключително на тези, които се нуждаят от ваксини преди всичко, а по този начин също и тези, които още не са имунизирани или към момента не изцяло ", се показва в документа.

Случаи на инфектирани с новия вид на ковид може да има и измежду хора, минали цялостния курс на имунизация, позволява СЗО. " Очаква се, че случаи на инфектирани от новия вид могат да бъдат следени измежду имунизирани хора, въпреки и в неголяма степен ", е прогнозата на СЗО.

В сегашната обстановка е значимо да се употребява " метод, учреден на оценка на риска за своевременна промяна на ограниченията при интернационалните пътувания, а също и да се регистрират идните рекомендации на СЗО в тази сфера по отношение на появяването на новия вариант Омикрон ", показват от организацията.

Въпросът за това по какъв начин човечеството да се отбрани най-ефикасно от новата пандемия, ще разискват участниците в откриващата се в понеделник в Женева специфична сесия на СЗО, на която ще се разисква създаването на съглашение, спогодба или различен сходен документ, който да разреши бързо и дейно да се реагира на опасността от страна на рискови патогени.

На форума, който ще протече и онлайн, и на място, и ще продължи до 1 декември, са поканени представители на 194 страни, които членуват в СЗО.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР