Новият шеф на ПЕС я засипа с критики Епистоларна война

...
Новият шеф на ПЕС я засипа с критики Епистоларна война
Коментари Харесай

Корнелия Нинова вкарала БСП в международна изолация. Преди Сергей Станишев я бранил пред европейците

Новият началник на ПЕС я засипа с рецензии
Епистоларна война сред „ Позитано “ 20 и управленията на Социнтерна и Партията на европейските социалисти разкри нови детайлности за мястото на Българска социалистическа партия на интернационалната сцена и залиняващото ѝ въздействие освен в България, само че и на световно равнище, пише Lupa.bg.

Шефката на соцпартията у нас загуби мястото си на вицепрезидент на международната организация на конгреса в Мадрид в края на ноември. След избора на испанския министър председател Педро Санчес за нов ръководител на Социнтерна, България към този момент няма посланичество на президиума. А до този процес се стига не просто поради отхвърли на Българска социалистическа партия да поддържа Истанбулската спогодба, каквато теза стартират от офиса на Нинова, а тъй като шефката на левицата не е събрала задоволителен брой гласове за поддръжка още на първия кръг от надпреварата. Подобна е и детайлната истина, касаеща взаимоотношенията сред Българска социалистическа партия и ПЕС.

Нинова - навън от Социнтерна

За 10-те места на поста „ вицепрезидент “ от Европа се борят 14 претенденти, измежду които и тя. Правилата сочат, че първично гласоподаване ще дефинира най-активните и с най-високо доверие политици да останат в по този начин оформилата се конкуренция и да бъдат подложени като номинации на гласуването при избора на новия президиум на Социнтерна.

Очаквано, поради извънредно слабата ангажираност на Българска социалистическа партия през последните години за развиването на организацията и съвсем нулевата активност на самата Нинова в обособените ѝ органи, без значение, че до този миг тя е вицепрезидент, нейното име отпада.

Справка на Lupa.bg за регистрираното от генералния секретар на Социнтерна за свършеното от обособените представители по страни от 25-ия конгрес (2017 г.) до 26-ия (2022 г.), името на Нинова се загатва един единствен път.

С отчет за... развиването на коронавирус епидемията в България. Писмото ѝ е получено в централата на Социнтерна на 15 май 2020 година, когато в страната към този момент тече развой по промяна на властта и последният мандат на Бойко Борисов е в предпоследната си фаза със мощно неодобрение от ръководството му, изразявано по това време точно от Българска социалистическа партия. Нито дума за това обаче не взема решение да прати Нинова на сътрудниците си от интернационалната лява организация.

В острото писмо Филип Попов написа, че кандидатурата ѝ е отпаднала поради писмо, пратено от Джанет Камило, лидерка на ЛГБТИ+ общността в Социнтерна и някогашен отраслов министър по въпросите на дамите в Доминиканската република до Етичната комисия на Социнтерна. Според Попов то било написано заради това, че Българска социалистическа партия редовно отказвала да поддържа нежния пол в битката му за пълноправие точно с отхвърли да изиска националната ратификация на Истанбулската спогодба срещу насилието, основано на пол и насилието против дами.

Фактите обаче сочат, че Нинова не е отстранена поради въпросното писмо. Не е ясно дали на единствената документирана среща сред нея и Камило в Ню Йорк през 2017 година е зародил директен спор, само че Попов стачкува от името на Корнелия, че доминиканката в никакъв случай „ непосредствено не се поинтересувала от обстановката с дамите в България “.

Затова и предизвестява, че счита да заведе настрана друго протестно писмо до Социнтерна точно против Джанет Камило, което праща спора на „ Позитано “ 20 с организацията чак в Карибския басейн. Освен обаче в спор със Санто Доминго, Българска социалистическа партия се намира и в европейска рецесия.

Драмата с ПЕС

Само месец откакто водачеството на ПЕС от Сергей Станишев поето от шведа - някогашен министър председател на страната, Стефан Льовен, Българска социалистическа партия стартира борба и на този фронт. По информация на Lupa.bg малко откакто Станишев съобщи властта на бенефисния си конгрес в Берлин през октомври, където Корнелия Нинова още веднъж не участва, а прати Филип Попов и Вяра Емилова да слушат блестящите речи на европейски политици от ранга на Франс Тимерманс, Олаф Шолц и Педро Санчес, Корнелия Нинова е изпратила писмо на новия президент. С недоволство по какъв начин имала търкания с предходното управление и че е добре те да бъдат изгладени с персонална среща в София. Поканата обаче Стефан Льовен дипломатично отхвърля и вместо бъдещи обятия и протоколни фотоси, я праща да търси поддръжка другаде.

Разбира се, той ѝ благодари за благопожеланията, само че още от второто изречение в отговора си до „ Позитано “ 20 ѝ припомня, че тя е била единствено въздържан наблюдаващ на всички старания, положени от ПЕС през последните години, касаещи и развиването на организацията, и европейските политики и извоюването на равни права за страните-членки на Европейски Съюз, и за жителите му, без значение от техния пол.

„ За страдание, Вие не успяхте да присъствате на Конгреса на ПЕС в Берлин предишния месец, където щяхте да станете очевидец от първа ръка на силата и единството на нашето европейско семейство “, написа той, отчел отсъствието на ръководителя на българската партия, член на ПЕС. Факт е, че Льовен отбелязва съответно и неналичието на политики у Българска социалистическа партия, касаещи поддръжка за Истанбулската спогодба.

„ Бих желал да Ви припомня, че това не е първият път, когато фамилията на ПЕС и партии-членки са изразявали безпокойствие. Трябва да знаете, че няколко партии-членки са призовавали в предишното да се подхващат дейности против Българска социалистическа партия по този въпрос “, написа новият президент на ПЕС. Очевидно, досега Сергей Станишев е бил буфер за тези търкания сред европейската левица и ПЕС.

Нещо повече, и Льовен припомня на Нинова, че през 2018 година генералният секретар на ПЕС Ахим Пост идва в София точно за изчистване на тези въпроси, като Нинова му подсигурява мощно законодателство за справяне с насилието против дамите. Тогава тя подсигурява, че въпреки Истанбулската спогодба да бъде отхвърлена от Конституционния съд (това се случва 2 седмици след срещата сред представителите на ПЕС и Българска социалистическа партия през юли 2018 година - б.р.), „ Позитано “ ще инициира пакет от законодателни ограничения за превъзмогването на неналичието на отбрана на нежния пол в страната.

Шведът „ кове “ Нинова и за това, че нейните представители на Конгреса в Берлин не гласоподават единомислещо признатата Резолюция, касаеща и енергийната рецесия в Европа, и войната, и отбраната на дамите, и участието на България в Шенген, и поръчката левицата да бъде първа политическа мощ на евроизборите през 2024 година „ Резолюцията беше резултат от открит и транспарантен развой, който включваше 6 кръга от полемики по промените. Бих насърчил Българска социалистическа партия да извърши отговорностите си като член на партията и да се ангажира с сходни полемики в бъдеще “, отбелязва Льовен.

Освен Станишев, тогава към момента президент на ПЕС, нито един български представител на взе думата в границите на панелите за анализ на левите политики. Нито някой взе участие във въпросните шест кръга договаряния. А най-после и Филип Попов, и Вяра Емилова просто отхвърлиха да гласоподават значимия документ.

„ Когато партията-член не е в положение или не желае да се ангажира по този метод, моето твърдо мнение е, че тя не може да играе пълноценна и значима роля в нашето политическо семейство и неговото бъдеще “, непосредствено написа президентът.

Той даже загатва, че Столетницата толкоз се е отдалечила от идентичността си, че се постанова построяването на нов вид разговор за „ доближаването ѝ до ПЕС и главните полезности на лявата европейска партия “.

Досега гигантският раздор в връзките сред Българска социалистическа партия и ПЕС не бе прочут на необятната аудитория, до момента в който Нинова не реши сама да го оповести в опит да се показа за жертва. А в този момент и в ПЕС, и в Социнтерна с удивление ще проследят кореспонденцията си, изнесена от нея, в медиите в България.

Подобна процедура не е позната в Европа, а явно, до момента в който бе президент на евролевицата, Сергей Станишев е бранил Българска социалистическа партия и съответно Нинова, откакто е спестявал да демонстрира сходни ноти от „ Позитано “ 20 през годините.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР