Новият сезон във Висшата английска лига започва в петък, а

...
Новият сезон във Висшата английска лига започва в петък, а
Коментари Харесай

"Сити" и "Ливърпул" подновяват битката си и в новия сезон

Новият сезон във Висшата британска лига стартира в петък, а най-малко преди началото му наподобява, че любимци за купата са двата тима, които бяха в борбата за нея до последния кръг на предишния - " Манчестър Сити " и " Ливърпул ". Те не направиха доста прехвърляния, само че все пак към момента имат преимущество пред останалите.

 

Битката за купата

" Сити " и " Ливърпул " приключиха надлежно с 98 и 97 точки през предишния сезон, а третият " Челси " бе с " едвам " 72. Преди началото на новия сезон " Манчестър Сити " остава огромният любимец. През предходната година отборът направи серия от 14 следващи победи, с цел да стигне до трофея. За разлика от предходни сезони, " жителите " не взеха доста нови футболисти през това лято, само че въпреки всичко се укрепиха с два солидни прехвърлянето. Взеха халфа на " Атлетико " (Мадрид) Родри за 70 млн. евро, както и десния бранител на " Ювентус " Жоао Кансело за 65 млн. евро (28 млн. плюс Данило, който бе пратен в " Юве " ). " Сити " остана без капитана си Венсан Компани, който се завърна в Белгия, само че тимът разполага с всичко нужно, с цел да завоюва трета поредна купа под управлението на Пеп Гуардиола.

" Ливърпул " пък ще направи следващ опит да постави завършек на дългото очакване за трофея, който не е печелил от 1990 година През предишния сезон " алените " не съумяха да пречупят " Сити ", само че пък завоюваха Шампионската лига. Но огромната цел през този ще е Висшата лига. " Мърсисайдци " не направиха огромен трансфер през лятото, обаче резервираха всичките си звезди отпред с Върджил ван Дайк и Мохамед Салах. " Ливърпул " има всичко, с цел да стане най-сетне първенец, само че огромният въпрос е дали този път ще успее да върви с темпото на " Манчестър Сити ".

 

Преследвачите

" Тотнъм " наподобява най-близо до водачите. Финалистът в Шампионската лига резервира звездите си отпред с Хари Кейн и Деле Али, както и мениджъра Маурисио Почетино. За разлика от предходното лято, когато не взеха нито един нов футболист, този път " шпорите " бяха дейни на пазара. Те се укрепиха с халфа Танги Ндомбеле от " Лион " против 55 млн. паунда. До последно клубът опитваше да вземе и още попълнения в офанзива, като най-близо до трансфер бе Джовани ло Селсо от " Бетис ".

" Тотнъм " остана надалеч зад " Сити " и " Ливърпул " през предишния сезон, като позволи цели 13 загуби, и ще се надява на надалеч по-добро показване в този момент.

Битката за последното място, даващо право на присъединяване в Шампионската лига, евентуално ще е сред " Челси ", " Манчестър Юн " и " Арсенал ". " Челси " реши да рискува с треньора и назначи Франк Лампард, който има единствено един сезон като управител, и то в Чемпиъншип. Тимът остана без огромната си звезда Еден Азар, който отиде в " Реал " (Мадрид), а също така имаше възбрана от ФИФА за прехвърляния. Въпреки това " сините " разполагат с задоволително мощен тим, с цел да се борят за топ 4.

" Манчестър Юн " също разчита на управител без огромен опит - Оле Гунар Солскяер. Норвежецът стартира добре през предишния сезон, само че в края му резултатите бяха доста слаби. Сега " Юнайтед " укрепи най-много защитата, взимайки Хари Магуайър за рекордните за бранител 80 млн. паунда, както и десния бек Аарън Уан-Бисака за 55 млн. паунда. " Червените дяволи " привлякоха и крилото Даниел Джеймс. В офанзива " Юнайтед " остана без Ромелу Лукаку, който въпреки всичко съумя да си издейства трансфер в " Интер " (срещу 74 млн. паунда).

" Арсенал " пък счупи клубния си връх, като взе крилото Никола Пепе за 72 млн. паунда. Под наем от " Реал " пристигна Дани Себайос, а отбраната бе подсилена с Давид Луис. Клубът обаче остана без двама от водачите си в последните 9 години - Аарън Рамзи и Лоран Косиелни, чиято липса сигурно ще се усети.

 

Останалите

" Евертън " наподобява най-близо до нормалните обвинени. " Карамелите " направиха постоянна селекция, като дадоха съвсем 90 млн. паунда за Мойс Кийн от " Ювентус ", Андре Гомес от " Барса ", Жан-Филип Гбамин от " Майнц ", Фабиан Делф от " Манчестър Сити " и Джибрил Сидибе от " Монако ".  Мениджърът Марко Силва се показа добре в първия си сезон отпред, а в този момент в клуба ще чакат още по-добро класиране.

" Лестър " също има упоритости за класиране в топ 6. Брендън Роджърс стартира престоя си в клуба добре през предишния сезон, а това лято " лисиците " взеха няколко нови играчи отпред с Юри Тилеманс от " Монако ", за който бяха платени 45 млн. паунда, както Айозе Перес от " Нюкасъл " (за 34 млн. паунда).

" Уулвърхемптън " е другият, който може да изненада някой от огромните. " Вълците " приключиха 7-и в първия си сезон след завръщането във Висшата лига, а в този момент ще би трябвало да съчетават мачовете в Англия с тези в Лига Европа. Те заплатиха 38 млн. паунда за Раул Хименес, който игра при тях чартърен предишния сезон, а също така направиха още няколко положителни прехвърлянето отпред с Патрик Кутроне от " Милан ". 

 

Новите

" Норич ", " Шефилд Юн " и " Астън Вила " се завръщат в елита. " Норич " завоюва Чемпиъншип с 5 точки задатък пред " Шефилд ", а " Вила " бе победител в плейофите. И трите отбора оповестиха, че главната цел е да запазят мястото си във Висшата лига през новия сезон. " Норич " и " Астън Вила " не бяха играли в елитната дивизия от три години, до момента в който " Шефилд Юнайтед " се завръща след 12-годишно неявяване. 

 

VAR

Голямата промяна през новия сезон е въвеждането на системата за видеоповторения (VAR). Висшата лига е едно от последните огромни шампионати, които вършат този ход. От управлението оповестиха, че макар че ще се придържат към правилника за потребление на VAR, само че ще внесат и  " тълкования ". Например - чака се на мачовете в Англия да има по-малко спирания за гледане на повторения. Указанията към съдиите са да има по-честа връзка сред тях и VAR асистента в стаичката за видеонаблюдение. В известието от Висшата лига се споделя, че преглеждането на повторения на терена ще се случва доста рядко, единствено за произшествия, които не са били видени от основния арбитър.

Централата на VAR ще е в Стокли Парк, Западен Лондон, а малките екрани ще демонстрират по какъв начин VAR асистентите гледат повторения. Желанието на малките екрани е да има допустимо минимум спирания, с цел да може мачовете да не не престават повече от 90 минути, плюс продълженията. За да не се стига до обърквания измежду почитателите, като в други шампионати, на видеостени на стадионите ще се демонстрират известия за каква обстановка се употребява VAR, както и повторения на въпросните произшествия. Висшата лига е първото състезание с такава процедура. Същевременно една от рецензиите към системата в Италия и Германия бе, че почитателите по трибуните от време на време не схващат за какво се употребява VAR. На двата стадиона, на които няма екрани за гледане на повторенията - " Олд Трафорд " и " Анфийлд ", ще се изписват известия, които да уведомяват почитателите за протичащото се.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР