Новият сезон на Стани богат“ накара мнозина да повярват, че

...
Новият сезон на Стани богат“ накара мнозина да повярват, че
Коментари Харесай

Единственият, спечелил 100 000 лева в Стани богат, е хванат в крачка, връща парите!

Новият сезон на " Стани богат “ накара мнозина да повярват, че и за левче си коства да се опита. " Последният печели “ шокира ефира с куп неточности, само че и разсъни градския фолклор. От самото начало има някакво неразбирателство с куиз игрите по света и у  нас - всеки се усеща дръзновен като в епична борба да тества IQ -то си.

Все знае нещо, а и да не е талантлив, ще изкара пари, ще стане прочут, ще се похвали пред другари и близки, ще пуска клипчето си в обществените мрежи. Вайръл културата се оказа по-заразна от коронавирус.

Този нов обществен феномен сложи в необикновена обстановка редакторските екипи на телевизионните игри и стартира да генерира гаф след гаф - както техен, по този начин и на участниците. Както сър Тери Пратчет е отбелязал - " Истинската нелепост побеждава изкуствения разсъдък всякога ", а ние бихме добавили - за какво да не го стори и в тв съревнование, тестващо културата и мозъка ни.

Със сигурност от присъединяване в " Стани богат “ или " Последният печели “ няма по какъв начин да се забогатее. И освен поради това, че премията в умната игра на bTV е 100 000 лв., само че и тъй като никой не стига даже покрай нея. Участниците " гърмят “ жокерите си още на 1000 лева

В " Последният печели “ всеки от участниците получава хонорар от 300 лева, а спечелилият си потегля с 600. Но извоюваната сума отново прави работа - можеш да си платиш някои сметки да вземем за пример. Именно този балкански бизнес модел сътворява и гафовете.

С известна горест можем да си припомняме по какъв начин трансформиралият се в легенда американски участник Джон Карпентър употребява последния си жокер - " Обади се на другар " - единствено с цел да заяви на татко си, че знае отговора за 1 млн. $.

Още в първите издания на " Стани богат “, отбелязващи 20-годишнината от появяването на играта в българския ефир, редакторите позволиха нелепост, а по този начин подведоха и участника с информация за футболната легенда Паоло Роси.

От шоуто побързаха да излязат с публична позиция за гафа и да признаят, че са били подведени от български и непознати източници, а създателят на въпроса е станал жертва на неведнъж повторена неистина.

Броени дни по-късно нов гаф се трансформира в " дъвка “ за бдителните фенове. Дама от публиката извади 5 лв. от портмонето си, съгласно някои с цел да подскаже правилния отговор на въпроса: “Кой е изобразен на банкнотата? " Дали участникът е видял, или не? Или пък самата тя е желала да верифицира догатката си, няма по какъв начин да знаем. Но по този начин или другояче неточност има.

Тя обаче е просто статистика, когато става дума за участник, който изцяло губи мозъка и дума.

Това се случи на Василена Димитрова, която толкоз се развълнува, че се наложи Билалов да я пита дали казусът не е в него или пък някой от публиката й демонстрира неприлични жестове.

Пълният блокаж доближи връхната си точка, когато се появи въпросът " На кого принадлежи репликата: " Ще му направя предложение, на което не може да устои ". Тя беше уверена, че отговорът е Батман, тъй като останалите два " Вито Корлеоне " и " Хоумър Симпсън " не са задоволително известни, тя не ги е чувала, а пък репликата е много известна.

Но и тези издънки бледнеят пред куриоз с участничка от 2018 година 22-годишната Александрина съобщи, че турската столица Анкара е в Гърция, а слънцето изгрява от запад. Тя въпреки всичко съумя да стигне до въпрос за 5000 лева, който дефинитивно я препъна. По думите й " изкуствен интелект " е нашумял проблем в България -  " да се назначават студенти със солидно възнаграждение без знания ".

Брожения има и когато се окаже, че и въпросите са прекомерно сложни за компетенцията на " елементарни жители “. Така се случи с математически въпрос, за който се твърди, че е един от най-трудните в играта.

Гафове основава и водещият, който обича да импровизира с актьорския си гений - ту като се съпостави със Свети Архангел Михаил или пък неуместно се майтапи с " Играя си с майка ви ", когато участничка употребява жокер " Обади се на другар ".

Преди дни пък прояви възприятието си за комизъм с бъдещия брачен партньор на млада дама, като съобщи:  " Добър вечер! Имаме една неприятна вест за вас, но на следващия ден се жениш. Съболезнования! ". Когато излиза наяве, че Джаро от " Под прикритие “ е индивидът, който ще замести Ники Кънчев в шоуто, в този момент се трансформира в дращеща прашинка в очите на почитателите на играта. През 2018 година даже се основава група, която има над 600 почитатели, подготвени на всичко, с цел да върнат Кънчев.  

Най-популярната игра си съперничи сполучливо освен по рейтинг, само че и по издънки с " Последният печели " по Българска национална телевизия 1, и то от старта си. Гаф на екипа костваше успеха на неколкократния победител Георги Георгиев. В последния кръг, който е решителен за крайното класиране, участникът получи въпрос " Кой прави атентата в Марсилия, при който е погубен югославският крал Александър I? ".

Състезателят отговори, че това е Величко Керин. Орлин Горанов обаче не зачете отговора за правилен и заяви, че правилният отговор е Владо Черноземски, прочут още като Петър Келеман. Величко Керин е рожденото име на Владо Черноземски. Петър Келеман е един от многото псевдоними, които Черноземски употребява. Грешката е още по-неприятна, защото, в случай че на Георгиев му бе зачетен отговорът, то той щеше да завоюва играта, написа " Телеграф ".

В категория " Маратонци " участник бе запитан какъв е прякорът на Христо Николов. Последва правилен отговор " Дизела ", макар че името на спортиста е Кирил, а не Христо. Шокираща издънка имаше и с въпроса кой е бащата на Елизабет Втора. Верният отговор е Джордж Шести, а не Едуард Осми, както бе съгласно екипа на предаването.

Миналата година " Последният печели “ едвам не се сбогува с почитателите си поради цитирането на антисемитско изявление на легендата в шаха Боби Фишер: " Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите доста мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са нелепости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: “Арбайт махт фрай ". На български: “Работата ви прави свободни ". Но евреите не имат вяра на това. Те имат вяра, че вие би трябвало да свършите цялата работа, а те прибират облагата. Това е казусът с евреите “.

От екипа на " Последният печели “ пострада и Калин Терзийски. Въпросът " Какво обучение има Калин Терзийски? " многозначително бе поставен  в рубриката  " Алкохол ". В обществените мрежи незабавно бе маркирано, че това е неприемливо и другари даже посъветваха Терзийски да съди шоуто.

Никой не е застрахован да се издъни в играта, даже и да е известна персона. Така през 2013 година актуалният народен представител Христо Петров, или другояче казано Ицо Хазарта, попада дружно с Гого Лозанов в капан на неверен отговор, заложен като правилен. Двамата би трябвало да отговорят на въпроса: " Koй cътвopявa eдинcтвeнaтa гoлoвa aтaĸa в cĸeчa " Фyтбoлният мaч нa филocoфитe " нa Moнти Πaйтън? " Като създател на головата офанзива е маркиран Архимед и единствено спечелването на сигурна сума измъква атрактивния тандем от тотална загуба

На стpaницaтa нa пpeдaвaнeтo зpитeлĸa пишe: " Bcъщнocт Coĸpaт вĸapвa гoлa! Πpoвepeтe cи инфopмaциятa! " През 2009 година, до момента в който към момента е кмет, Бойко Борисов печели 20 000 лв. от " Стани богат “. По това време той се явява в тандем с историка Божидар Димитров.

Спечелената от тях сума е прибавена към общата крайна сума на VIP Brother 3. Всъщност двамата стигат до въпрос за 100 000 лв., само че не съумяват да отговорят и падат от извоюваните 50 000 лв. на 5000. Водещият Ники Кънчев обаче им дава късмет, в случай че отговорят правилно на въпрос за 200 000 лв., да си възвърнат 20 000 лв..

Руснаците оферират рушвет, във Виетнам с най-вече неверни отговори

Преди няколко години гръмна невиждан скандал за рушвет в съветския " Стани богат “. Иля Бер, основен редактор на шоуто, упрекна един от най-известните участници в   " Что, где, когда " ( " Какво, къде, по кое време " ) Александър Друз, че му е предложил рушвет против отговорите на въпросите. Друз и неговият съотборник Виктор Сиднев стигнаха до последния въпрос за 3 млн. рубли, който гласеше " Коя фигура приключва комбинацията в шаха, която води до мат на Легал? ". Участниците дадоха отговор " цар ", само че верният беше " кон ". Така те останаха единствено със сигурната сума от 200 000 рубли.

Два месеца след предаването Иля Бер публикува в интернет записи, за които твърди, че са от негови телефонни диалози с Друз. Той пък от своя страна споделя, че точно основният редактор на " Кой желае да бъде милионер " е предложил схемата с отговорите против половината от наградния фонд.

На австриеца Питър Принц се налага  да отговори на въпрос за 15 000 евро с четири неверни отговора. Въпросът е: " Кой печели сребърен орден по плуване на Олимпийските игри през 1952 година? ".

Андрей Шахматов от Казахстан взема жокер " Помощ от публиката " на въпрос " На кой континент има най-вече страни ", вариантите са Северна Америка, Евразия, Южна Америка и Африка, а публиката гласоподава със 71% за неверния отговор Евразия и 23% за Африка, което е правилният отговор. Компютърът регистрира за правилен Евразия. Този факт основава казус в шоуто - единственият до момента в света случай, когато компютърът на " Стани богат " е бъркал.

Най-много неверни въпроси има във Виетнам - над 20 неверни въпроса. Гафове означават още изданията в Съединени американски щати, Русия, Хърватска, Ирландия, Австралия, Полша, Словакия, Хонконг и Япония.

Бащата на Искра Ангелова е единственият, печелил 100 000 лв., връща ги

И ние сме дали на историята забавен проблем. Единственият състезател, печелил оптималната сума, се оказва " вътрешен човек “ - бащата на Искра Ангелова, която по това време е водеща на утринното предаване " У нас " в Нова телевизия.

В частен диалог Стефан Вълдобрев оповестява на Ники Кънчев какъв брой се радва за колежката си Искра, че татко й завоюва 100 000 лв.. Правилникът на играта не разрешава в нея да вземат участие чиновниците на продуцентите, на малкия екран, на спонсорите и на всички компании, които са свързани с предаването, както и членовете на техните фамилии.

Но когато Ангелов схванал, бил толкоз разчувствуван, че разпоредбите били последната му грижа.  " Въпреки че не смятах, че сме едно семейство, незабавно се съгласих да върна парите ", сподели Ангелов, който се договорил с продуцентите 100-те хиляди лв. да не отиват в касата не малкия екран, а да бъдат дадени за благотворителни цели, пишат по това време медиите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР