Новият Регламент относно общата безопасност на превозните средства започва да

...
Новият Регламент относно общата безопасност на превозните средства започва да
Коментари Харесай

Нов регламент за безопасност по пътищата в Европа

Новият Регламент по отношение на общата сигурност на транспортните средства стартира да се ползва от през днешния ден. С него се вкарва набор от наложителни усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера за възстановяване на пътната сигурност и се открива правната рамка за одобрение на автоматизирани и изцяло самостоятелни транспортни средства в Европейски Съюз. Новите ограничения за сигурност ще спомогнат за по-добра отбрана на пасажерите, пешеходците и велосипедистите в целия Европейски Съюз, като се чака до 2038 година да бъдат избавени над 25 000 живота и да се избегнат най-малко 140 000 тежки пострадвания.

Тъй като влизането в действие на Регламента по отношение на общата сигурност оправомощава Комисията да приключи правната рамка за автоматизираните и обвързваните транспортни средства, през лятото Комисията ще показа механически правила за одобрение на изцяло самостоятелни транспортни средства, което ще трансформира Европейски Съюз в пионер в тази област. Те ще спомогнат за повишение на публичното доверие, ще подтикват нововъведенията и ще подобрят конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “ Маргрете Вестегер съобщи: Технологията ни оказва помощ да повишим равнището на сигурност на нашите коли. Новите усъвършенствани и наложителни функционалности за сигурност също по този начин ще спомогнат за понижаване на броя на жертвите. Днес подсигуряваме и че нашите правила ще ни разрешат безвредно да въведем в Европейски Съюз самостоятелни транспортни средства и коли без лидер посредством рамка, която слага в центъра сигурността на хората.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи: Регулиране на скоростта, поддържане на лентата за придвижване и автоматизирано прекъсване — нашите коли са все по-автоматизирани. С новия законодателен акт за сигурността на транспортните средства, който влиза в действие от през днешния ден, Европа подсигурява, че тази технология усъвършенства всекидневието на нашите жители и че автомобилната индустрия разполага с предвидима и сигурна рамка, в която да разгърне реформаторски софтуерни решения и да поддържа конкурентоспособността си в международен проект.

Правила за обща сигурност

Към днешна дата новите ограничения за въвеждане на функционалности за сигурност в помощ на лидера включват:

• за всички пътни транспортни средства (т.е. коли, микробуси, камиони и автобуси): интелигентно контролиране на скоростта, сигнализиране при заден ход с камера или сензори, предизвестие за внимание при положение на унесеност или разпръскване на лидера, устройства за записване на данни от произшествия, както и сигнал за спешно спиране;

• за леки коли и микробуси: спомагателни функционалности като системи за поддържане на лентата за придвижване и автоматизирано спиране;

• за рейсове и камиони: технологии за по-добро различаване на вероятни мъртви зони, предизвестия за попречване на конфликти с пешеходци или велосипедисти и системи за следене на налягането в гумите.

Правилата ще се ползват първо за новите видове транспортни средства от през днешния ден нататък, а от 7 юли 2024 година — за всички нови транспортни средства. Някои от новите ограничения ще бъдат разширени, с цел да обзет разнообразни типове пътни транспортни средства до 2029 година

Технически правила за автоматизирани коли

Въз основа на Регламента по отношение на общата сигурност през лятото Комисията възнамерява да одобри механически правила за автоматизирани и свързани транспортни средства, по-специално с акцент върху автоматизираните транспортни средства, които заменят лидера по автомагистрали (3-то равнище на автоматизация), и транспортни средства напълно без лидер като градски совалков транспорт или роботизирани таксита (4-то равнище на автоматизация). С новите правила законодателството на Европейски Съюз ще се приведе в сходство с новите правила на Организация на обединените нации по отношение на 3-то равнище на автоматизация и ще се одобряват нови механически правни актове на Европейски Съюз за транспортни средства напълно без лидер — първите интернационалните правила от този тип. Техническите правила, избрани посредством делегиран акт и акт за осъществяване, ще открият всеобхватна оценка на сигурността и зрелостта на изцяло автоматизираните транспортни средства преди стартирането им на пазара на Европейски Съюз. Те ще обгръщат процедурите за изпитване, условията за киберсигурност, разпоредбите за записване на данни, както и наблюдението на индикаторите за сигурност и условията за докладване на произшествия от производителите на транспортни средства без лидер.

През 2018 година Комисията показа преразгледания Регламент по отношение на общата сигурност. Правилата бяха ориентирани към нуждата от възстановяване на сигурността на транспортните средства и пътната сигурност, като се има поради, че изследванията демонстрират, че човешките неточности са фактор при 95 % от произшествията. Впоследствие Европейският парламент и страните — членки на Европейски Съюз, одобриха регламента през ноември 2019 година Оттогава Комисията одобри поредност от свързани регламенти за осъществяване, обхващащи другите ограничения за подкрепяне на лидера, въведени с регламента. Предложението на Комисията за преразгледания Регламент по отношение на общата сигурност също придружаваше публикуването на тактиката на Европейски Съюз за автоматизирана подвижност, в която се обрисува изчерпателен набор от дейности на ниво Европейски Съюз за внедряване на системи за обвързвана и автоматизирана подвижност. В него се плануват дейности, обхващащи внедряването на основни технологии и инфраструктура, въвеждането на вярната регулаторна рамка на вътрешния пазар на Европейски Съюз и обезпечаването на изгоди от автоматизираната подвижност за европейските жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР