Новият председател на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща бързи резултати.

...
Новият председател на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща бързи резултати.
Коментари Харесай

Новият шеф на антикорупционната агенция Пламен Георгиев обеща сериозни резултати 


Новият ръководител на Антикорупционната организация Пламен Георгиев даде обещание бързи резултати. В коридорите на Народното събрание той изрази възмущението си от нелепостите и политиканстването, които се чули в пленарна зала. Започнахме към този момент акции, посочи Георгиев. Той увери, че е самостоятелен и го е потвърдил в цялата си кариера до момента. 47 милиона лв. КОНПИ е върнала за две години на българската страна. Наслушах се на страхотни нелепости, акцентира той. В работата ми нищо няма да ме разколебае. Корупцията е отрицателно събитие, само че има метод да се преборим, има вяра Пламен Георгиев.

До седмици може да се чакат съществени резултати. Започваме доста сериозна битка с корупцията, закани се той. Новоизбраният ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е уверен, че се е провело почтено съревнование кой да оглави комисията.

Относно делото Мишо Бирата-Ваньо Танов, Георгиев уточни, че няма нарушавания. Георгиев напомни, че той е вкарал някогашния народен представител от Движение за права и свободи Митхат Табаков в пандиза за корупция, осведоми news.bg

Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в публичното пространство по отношение на аферата „ Ало, Ваньо “. От изтеклите през 2010 година в медиите записи стана ясно, че в диалог сред тогавашния министър председател Бойко Борисов шефа на митниците по това време Ваньо Танов Борисов упорства да бъде прекъсната инспекция във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата, осведоми offnews.bg

„…поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му заречен, че няма да го окачам, няма да го закачам“, декларира по телефона Борисов.

Самият той отхвърли достоверността на записите, само че няколко месеца по-късно не отхвърли, че е водил сходен диалог с починалия към този момент Танов. Съдържанието на диалога беше доказано и от починалия към този момент Танов.

Записите са направени по поръчани от Пламен Георгиев специфични разследващи средства, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Подслушването на тогавашния началник на митниците било по сигнал за корупция. От получена от Министерство на вътрешните работи информация от записите Георгиев научил за въпросния диалог, за който обаче се посочвало, че е извършен сред Танов и неустановено лице. Прокурорът не се поинтересувал от този диалог и записите били унищожени. Така опцията да бъде формирано дело по случая е възпрепятствана.

Още след приключването на записите в публичното пространство стартира следствие за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекъснато. След случая „Тановгейт“ кариерата на Георгиев потегли стремително нагоре. През 2011 година той е определен за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правораздаването по времето на Диана Ковачева в първото държавно управление на Борисов.

Само месец преди Борисов да хвърли оставка, в границите на един ден, той е възобновен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за ръководител на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР