Новият правилник за дейността и организацията на Столичния общински съвет

...
Новият правилник за дейността и организацията на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Приемането на по-демократичния нов правилник на общинския съвет бе отложено с месец

Новият устав за активността и организацията на Столичния общински съвет (СОС) няма да е подготвен до края на годината, както бе декларирано при започване на мандата. Работната група за правенето му изиска удължение на периода до края на януари и то беше признато от съвета. Правилникът се чака с вяра от жителите, тъй като има предложение да се разреши те да участват на сесиите на СОС и да вземат участие интензивно в съвещанията на отрасловите общински комисии.

В настоящия устав има много противоречиви текстове, като член 51, допускащ така наречен спадащо болшинство. Ако до 15 минути след началото на съвещанието на комисия няма кворум, работата й може да продължи даже да участва 1/3 от състава й.

Сега единствено с три гласа може да се спре или прокара значимо решение

Например комисия от 15 членове може да разисква значими проблеми при единствено пет присъстващи и да взема решения с три гласа болшинство, обясниха от " Спаси София ".

Работната група за правенето на новия устав бе основана на 19 ноември като срокът за привършване на работата беше два месеца, само че всички членове тогава обявиха, че той може да е подготвен до края на годината. След 7 извършени съвещания се оказа, че времето не стига, разгласи Силвия Христова от ГЕРБ.

" Наистина гласувахме правенето му да стане до края на годината, само че мога да уверя, че всички членове на работната група поставят огромни старания и се организират дълги полемики за всеки член и точка. Налага се смяна на периодите, тъй като се оказа, че има много неща за смяна, в сравнение с чакахме ", удостовери и самостоятелният Борис Бонев.

С новия устав се чака Бонев да бъде препоръчан и да стане зам.-председател на СОС. Сега това се позволява единствено на представител на политическа група в съвета, само че не и на самостоятелен общински консултант. Зам.-председателят взе участие в правенето на дневния ред на сесиите.

Ще отпадне ли отбраната на кмета от реплики на съветниците?

Общинските съветници ще имат право да задават въпроси освен към кмета на Столичната община, само че и към районните кметове. Това ще е стъпка в процеса на децентрализация, разяснява Елен Герджиков, ръководител на СОС, пред " Капитал ".

Сегашният устав не разрешава на консултант, отправил въпрос към кмета и откакто е получел отговор, да репликира незабавно. Това му се позволява чак в края на сесията, което не разрешава да се развие полемика по даден въпрос. Не е ясно дали тази възбрана ще отпадне, само че Бонев е решен да предложи това.

Друг значим акцент, който се чака да залегне в новия устав е по-голямата гласност в работата на СОС. Граждани ще могат да участват на постоянните сесии на съвета. Ще им се даде право да насочат въпроси и оферти за включване на точки в дневния ред на отрасловите комисии.

По-голяма бистрота в работата на общинския съвет ще се реализира с налагането на дигитализацията посредством новия устав. Така жителите ще имат достъп онлайн до отчетите с плановете и решенията от съвещанията на комисиите, както и информация за поименното гласоподаване по дадена точка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР