Новият подвариант на Омикрон е многократно по-заразен. Това заяви директорът

...
Новият подвариант на Омикрон е многократно по-заразен. Това заяви директорът
Коментари Харесай

Пикът на новата COVID вълна се очаква през август

Новият подвариант на Омикрон е неведнъж по-заразен. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова пред bTV.

Симптомите му са свързани с нараснала температура, само че не толкоз висока (37.5-38), болки в ставите, мускулите и гърба, стомашно-чревни проблеми.

Тя изясни, че има единични страни, някои от които прилежащи, с много по-висока заболеваемост. Петият подвариант на Омикрон си резервира способността да провокира не толкоз тежки болести, посочи проф. Христова.

По думите ѝ пикът в България би се очаквал през август. “Няма значително натоварване и претоварване на здравната система в Западна Европа и не чакам да има. Много по-заразен е, само че се натрупва имунитет от преболедуване и ваксиниране”, акцентира проф. Ива Христова.

Според нея рано или късно още веднъж ще сложим защитните маски, изключително на закрито. Тя има вяра, че хората ще стартират да се имунизират против ковид, тъй като имунизацията е най-хубавата предварителна защита. Всички разчитаха на това, че лятото вирусът няма да издържи и ще бъде погубен, само че вирусът е постоянен и би трябвало да го имаме поради, предизвести проф. Христова.

Поне 4 месеца би трябвало да са минали, с цел да може хората да са си сложили четвъртата бустерна доза. Добре е за всички да се предпазят, тъй като имунитетът спада, а вирусът се трансформира, сподели още проф. Христова.

През идната седмица математикът проф. Николай Витанов чака новите случаи на ковид да трансферират 1 000 дневно. Той обаче е спокоен, защото лечебните заведения имат потенциал и сега са празни.

По думите му обаче това е “вълница”, а не вълна, защото няма да е толкоз висока, колкото последната. Болниците ще останат празни до края на лятото.

В България повишаването на заболеваемостта върви по-бавно от предстоящото. В норма към момента е и растежът на броя на инфектираните в огромните градове. В София и Пловдив той се дължи на пътуванията и почивките в Гърция и идващите от Западна Европа. Не е непредвиден растежът и във Варна и Бургас – още веднъж поради туристическия сезон.

В момента даже може да се окаже, че ние сме най-ваксинираните в Европа, тъй като в България имунизацията беше по-назад във времето, което значи, че към момента има деен имунитет.

Ситуацията в Гърция също не тревожи съществено Витанов, защото там вирусът е изпуснат, защото от терзание за туристическия сезон не са се взели никакви ограничения.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР