Новият парламент започна работа, а рокадите по върховете на енергетиката

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Защо си тръгна ръководството на БЕХ; ЕСО пусна полуработеща карта за ВЕИ инвеститорите

Новият парламент стартира работа, а рокадите по върховете на енергетиката продължи и в последните дни на служебния кабинет. Неочаквано държавното управление. Интересен е моментът на рокадата - не преди месец, когато в множеството държавни компании вървяха такива рокади, а в този момент, в последните дни на ръководство на служебното държавно управление и при образуван нов парламент, наподобява необичайно. Още повече че се поставят непознати за сектора имена, а има и подозрения за опит за източване на средства от АЕЦ " Козлодуй ".

Уволнените са шефът (бивш народен представител от ГЕРБ), Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и, някогашният PR на холдинга, който даже не беше взел участие състезанието за шефове напролет. От Министерството на енергетиката показват, че те не са освободени от отговорност, което може да се пояснява като намек за следващи инспекции.

Новоизбраното управление на друга държавна енергийна компания -. Картата обаче се оказа не изключително потребна, а съгласно осведомени ЕСО още веднъж се пробва да избяга от решаването на този значим проблем. Именно на база свободния потенциал компаниите биха могли да се ориентират къде сега има опция и потребност от построяването на нови ВЕИ мощности и да насочат напъните си към планове в тези региони.

- употребяват се наследствени терени, купуват се подобаващи слънчеви места или парцели с повече вятър без изясненост дали те ще бъдат утвърдени от ЕСО за създаване на ВЕИ централа. А неналичието на бистрота убива инвеститорския интерес и прави средата непредсказуема, предизвестяват от сектора.
// И ОЩЕ
- БЕХ пласира еврооблигации за 600 млн. евро. Заемът ще бъде употребен за погасяване на остарели отговорности, като лихвата е най-ниската, постигана от холдинга досега - 2.45%. Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат употребявани за рефинансиране на емисията от 2016 година в размер на 550 милиона евро и с рента 4.875%, която е с падеж през август 2021 година Останалите средства ще се употребяват за " общи корпоративни цели ".

- Цените на електрическата енергия в цяла Европа не престават да са рекордно високи. Стойностите в България за следващ ден са към 100 евро/мВтч, като минимално намаляване по традиция има само в неделните дни. И по-конкретно - цената в сегмента " Ден напред " за 21 юли е 99.23 евро/мВтч. За съпоставяне - през същата седмица на м.г. цените на борсовия ток в България са били на равнища към 30-44 евро/мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР