Новият му спектакъл СИГИФЕН е първата продукция на Big Pulse

...
Новият му спектакъл СИГИФЕН е първата продукция на Big Pulse
Коментари Харесай

Звезда на Африка oткрива ОNE DANCE WEEK

Новият му театър СИГИФЕН е първата продукция на Big Pulse Dance и ще бъде показан на 13 май

С несравним хореографски език, Амала Дианор е една най-интересните фигури на международната модерна танцова сцена. На 13 май, от 19:30ч, в Дом на Културата “Борис Христов ”, Пловдив ще бъде показан новият му театър СИГИФЕН – групово произведение, което включва още трима млади хореографи от Мали, Буркина Фасо и Сенегал – Алиун Диан, Наоми Фол и Ладжи Коне.

Спектакълът е първата продукция на Big Pulse Dance Alliance – мрежата на най-влиятелните танцови фестивали и институции в Европа. СИГИФЕН е копродуциран от Dance Umbrella (Великобритания), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Международния танцов фестивал CODA в Осло (Норвегия) и ONE DANCE WEEK (България).

Амала Дианор е един от селектираните актьори в програмата SCALING UP на Big Pulse Dance Alliance, a СИГИФЕН ще бъде част от стратегиите на Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия) и Torinodanza Festival (Италия).

Спектакълът ще бъде показан в Пловдив три месеца след международната си премиера във Франция, а билетите са към този момент в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

За СИГИФЕН:

На езика на африканския народ Бамбара “сигифен ” значи “вълшебно страшилище ” – мислено създание от разнородни елементи, само че и също умеенето “да бъдеш магически ”. На сцената хореографът Амала Дианор превежда концепцията за тържеството на груповия дух, за насладата от това да бъдеш дружно с другия, само че без това да заличава самостоятелните разлики, а в противен случай – да ги уважава. Това е свободата да бъдеш по едно и също време себе си и част от нещо по-голямо. Това е портрет на Африка – витална, надарена, търсеща, отворена.

Телата на деветима танцьори, представящи младото артистично потомство в Западна Африка, основават многолико създание. Неговите “съставни елементи ” са хармонично свързани, само че непрестанно се трансформират пред очите ни. Тежките му стъпки на земята и изразителните жестове предшестват моменти на яд и наслада. Това е сборище от езици и картини – актуален танц, градска просвета, хип-хоп, африкански обичаи, антични ритуали, завладяваща сила. Това е танцовото изкуство, върнато към корените си, Създадено с концепцията да да свързва хората, без да ги подлага на критика, да бъде гостоприемна територия за среща, запознанство, схващане.

Творба на “няколко гласа ”, СИГИФЕН не страни от метода на шерването в хореографската процедура на Дианор. Работейки един до друг с други актьори, той още веднъж основава продукция, която прескача границите на стиловете и се трансформира на първо място във форма на другарство. Един от водещите хореографи от Африка с блестяща кариера в Европа, Амала Дианор продължава да се движи решително сред културите и традициите, създавайки скулптурни, ритуални, художествени, улични и доста други облици и форми. Това е по този начин, тъй като неговият хореографски развой търси единството, приемането, помиряването.

За АМАЛА ДИАНОР:

Амала Дианор стартира кариерата си като самообразован хип-хоп танцьор. На 24-годишна възраст е признат в влиятелното учебно заведение CNDC в Анже, Франция (клас 2002), а в продължение на идващите 10 години Дианор работи като реализатор в доста разнообразни продукции (от хип хоп до неокласика, актуален и афро-съвременен танц) и придобива несъмнено самопризнание в танцовата общественост. През тези години Амала усъвършенства стила си като майсторски минава от една техника към друга, само че в действителност съумява да пробие на международната сцена посредством създаване на мостове, свързващи другите танцови светове. Междувременно той развива и безподобен хореографски език, съчетавайки гъвкаво силата на хип-хопа, нереалния актуален танц и елегантния неокласицизъм.

През 2012 година основава личната си компания Amala Dianor Company, а откогато основава първото си соло Man Rec през 2014 година (с премиера на фестивала в Авиньон), работи в тясно съдействие с електро-соул композитора Awir Léon, който написа истинската музика за неговите спектакли.

През 2019 година Дианор основава първата си огромна творба – The Falling Stardust, в която вземат участие девет танцьори, на които е преподавал своята специфична композиция от стилове и техники. Сезон 2016-2017 бележи първата от трите години на Амала Дианор като асоцииран актьор за CDCN POLE SUD в Страсбург, както и за Scène des Pays de Mauges в Мейн и Лоара, Франция. Днес репертоарът му включва над 15 творби, а на 13 май в Пловдив ще забележим най-новото му произведение – СИГИФЕН.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР