Новият министър на финансите на Великобритания Куаси Квартенг отприщи исторически

...
Новият министър на финансите на Великобритания Куаси Квартенг отприщи исторически
Коментари Харесай

Великобритания обяви свиване на данъци и хвърли пазарите в потрес

Новият министър на финансите на Англия Куаси Квартенг отприщи исторически данъчни облекчения и големи нараствания на държавните заеми. В петък тя показа икономическа стратегия, която раздруса финансовите пазари, вследствие на което паундът и английските държавни облигации влязоха в режим на свободно рухване.

Квартенг разгласи унищожаване на най-високата ставка на налога върху приходите в страната, анулация на плануваното нарастване на корпоративните налози и за първи път сложи цена върху проектите за разноски на премиера Лиз Тръс, която желае да удвои темпа на стопански напредък на Англия.

Инвеститорите разпродадоха краткосрочните английски държавни облигации допустимо най-бързо след речта на министъра, като цената на петгодишните облигации означи най-голямото си еднодневно повишаване от 1991 година насам. Основната причина за това е, че Англия увеличи проектите си за издаване на дълг за настоящата финансова година със 72.4 милиарда паунда до 234.1 милиарда паунда.

Така английската валута потъна с над 3% до под 1.11 $ за първи път от 37 години.

Съобщението на Квартенг бележи изненадваща стъпка в английската икономическа политика, връщайки се към доктрините на Тачър от 80-те години на предишния век.

Тръс, определена за министър-председател по-рано този месец с гласоподаване на 170 000 членове на Консервативната партия, даде обещание да понижи регулациите и да търси метод за повсеместен стопански напредък – даже той да е в интерес на богатите във време, когато милиони се борят да покрият съществени битови сметки.

Така ще се конкурираме сполучливо с динамичните стопански системи по света “, сподели Квартенг. „ Така ще превърнем порочния кръг на стагнацията в благоприятен цикъл на напредък. “

Т. нар. „ мини-бюджет “ има за цел да измъкне стопанската система от интервал на двуцифрена инфлация. Ходовете за субсидиране на сметките за сила ще костват 60 милиарда паунда единствено през идните шест месеца – част от обещанието за поддръжка на семействата за две години.

Намаляването на налозите – в това число незабавното понижаване на налога върху покупката на парцели – ще коства още 45 милиарда паунда до 2026/27 година Министърът изясни, че това са разноски, които могат да бъдат възобновени посредством повишение на годишния стопански напредък от 1 прочие пункт за пет години – достижение, което съгласно множеството икономисти е малко евентуално.

Англия също по този начин ще форсира стъпките за подсилване на конкурентоспособността на лондонското Сити като международен финансов център, като отстрани тавана за бонусите на банкерите.

За 25 години анализиране на бюджети това е най-драматичният, опасен и безпочвен „ мини-бюджет “, сподели Каролайн Льо Джуне, началник на данъчния отдел в счетоводителите Blick Rothenberg. „ Тръс и новото ѝ държавно управление поемат голям риск “.

Финансовите пазари усилиха упованията си по отношение на растежа на английските лихвени проценти, прогнозирайки, че те може да доближат връх от над 5% в средата на идната година.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР