Новият маглев влак развива скорост 620 км/ч, според китайски източници(снимка:

...
Новият маглев влак развива скорост 620 км/ч, според китайски източници(снимка:
Коментари Харесай

Китай демонстрира супер бърз маглев влак


Новият маглев трен развива скорост 620 км/ч, съгласно китайски източници
(снимка: Xinhua/Liu Kun)

Прототип на локомотив, употребяващ високотемпературна свръхпроводяща (HTS) маглев технология, беше тестван сполучливо пред аудитория в град Ченгду, провинция Съчуан в  Ю гозападен Китай.

Разработеният в страната маглев трен развива скорост 620 км/ч, съгласно източници от Югозападния университет Jiaotong, който е измежду участниците в плана. В същия ден, сряда, беше пусната и 165-метрова линия за тестване на маглев влака.

По време на церемонията 21-метровият сребристо-черен локомотив „ плаваше ” постепенно по коловоза, съобщи организация. Експертите регистрират основното развиване на HTS технологията в лабораториите на Китай.

„ Въпреки че на доктрина звучи добре, всички я виждаха [технологията HTS маглев] като лабораторна играчка в предишното, без проби в действителна обстановка ”, разяснява Дън Зиганг, заместник-директор на университетския проучвателен център за свръхскоростен маглев превоз в тръби с ниско налягане.

Китай е международен водач в построяването на високоскоростни железопътни линии. Към края на 2020 година в страната има 37 900 км високоскоростни жп линии в употреба – най-дългата в света инфраструктура, съгласно локалния железопътен оператор.

Прототипът на маглев трен на тестовата линия в Ченгду, провинция Съчуан
(снимка: Xinhua/Liu Kun)

Маглев влаковете, които „ летят ” по коловозите, задвижвани от мощни магнити, с цел да се избегне триенето сред релсите и колелата, са проектирани да преодолеят скоростните ограничавания на жп превоза. Комерсиална маглев система в Китай бе пусната в употреба през 2003 година, в Шанхай. 30-километровият сектор сред центъра и летището Пудунг се базира на немската маглев технология за „ електромагнитно окачване ” (EMS).
още по тематиката
Първата китайска маглев линия със междинна и ниска скорост, напълно поддържана от лична EMS технология, проработи през май 2016 година в Чанша, провинция Хунан. Тя има планова скорост от 100 км/ч.

С инвестиция от 60 милиона юана (9,3 милиона щатски долара), планът HTS маглев е създаден взаимно от Югозападния университет Jiaotong, China Railway Group Limited и CRRC Corporation Limited.

Така наподобява от вътрешната страна прототипът на новия маглев трен
(снимка: Xinhua/Liu Kun)

В съпоставяне с други маглев технологии, HTS е по-подходяща за осъществяване на футуристичната идея за свръхбърз превоз във вакуумни тръби, където влаковете могат да доближат скорост от над 1000 км/ч, съгласно специалисти.

„ Технологията HTS може да накара влака да „ плава ” без електричество и да се задвижи единствено с една ръка ”, споделя Дън Зиганг. На мястото на събитието кореспондент на Синхуа съумя да реалокира с един пръст 12-тонния левитиран локомотив.

Според източник от Югозападния университет Jiaotong, цената на системата HTS маглев се чака да бъде малко по-висока от тази на високоскоростна железопътна линия, само че разноските ще намалеят, когато стартира всеобщото произвеждане на главните съставни елементи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР