Новият коронавирус SARS-CoV-2, който тръгна от китайския град Ухан миналата

...
Новият коронавирус SARS-CoV-2, който тръгна от китайския град Ухан миналата
Коментари Харесай

Учени: Новият коронавирус SARS-CoV-2 има естествен произход

Новият ковид SARS-CoV-2, който потегли от китайския град Ухан предходната година и провокира COVID-19 пандемия, като се популяризира в над 70 други страни по света, е  продукт на естествена еволюция.  Това откриват резултатите от научно проучване, оповестени в влиятелното списание " Nature Medicine ", заяви bTV.

Анализът на обществените данни за геномнoто секвениране на SARS-CoV-2 и обвързваните с него вируси  не открива доказателства, че вирусът е изкуствено създаден в лаборатория  или създаден по различен метод.

" Сравнявайки наличните данни за секвенирането на генома на известни коронавирусни варианти,  можем изрично да определим, че SARS-CoV-2 е зародил посредством естествени процеси ", споделя Кристиан Андерсен, лекар по имунология и микробиология в института The Scripps Research Institute в Сан Диего, Калифорния, който е един от създателите на научното проучване.

Сред създателите на отчета " Проксималният генезис на SARS-CoV-2 " са още Робърт Ф. Гари от университета в Тулан, Едуард Холмс от университета в Сидни, Андрю Рамбо от университета в Единбург и В. Ян Липкин от Колумбийския университет.

Коронавирусите са огромно семейство от вируси, които могат да причинят болести, вариращи в огромна степен по тежестта си.

Първото известно тежко заболяване, породено от ковид, се прояви с епидемията от тежък изострен респираторен синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS) през 2003 година в Китай. Второ огнище на тежко заболяване стартира през 2012 година в Саудитска Арабия с респираторен синдром на Близкия изток (Middle East Respiratory Syndrome - MERS).

Доказателство за естествената еволюция на вируса SARS-CoV-2

Учените откриват, че RBD частта от шиповите протеини на вируса SARS-CoV-2 е еволюирала, с цел да таргетира по-ефективно молекулна функционалност от външната страна на човешките кафези, наречена ACE2 - рецептор, участващ в регулирането на кръвното налягане.

Шиповият протеин SARS-CoV-2 в действителност е толкоз ефикасен при свързване с човешките кафези, че учените заключват, че е резултат от естествения асортимент, а не артикул на генно инженерство.

Това доказателство за естествена еволюция е подкрепено от данни за " гръбнака " на вируса SARS-CoV-2 - неговата цялостна молекулна конструкция. Ако някой се стреми да проектира нов ковид като патоген за биологично оръжие, той би го построил от " гръбнака " на вируса, за който се знае, че предизвиква болестта.

Но учените разкрили, че   " гръбнакът " на SARS-CoV-2 доста се разграничава от тези на към този момент известните коронавируси и най-много наподобява на сродни вируси, открити в прилепи и панголини , наричани още люспеници - плацентни бозайници покрити с ризница от кератинови люспи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР