Новият коронавирус от Китай засега не представлява заплаха за България,

...
Новият коронавирус от Китай засега не представлява заплаха за България,
Коментари Харесай

Новият вирус от Китай засега не е заплаха за България

Новият ковид от Китай към този момент не съставлява опасност за България, тъй като сме надалеч от главните туристически потоци и от мястото на пораждане, разяснява във вторник основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред БНР. По думите му обстановката е сходна с тежкия изострен респираторен синдром и средиземноморския вирус, който се развиваше главно в Саудитска Арабия и Кувейт.

" Все става въпрос за коронавируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкоз елементарно, не е толкоз дейно и това лимитира много бързото развиване на епидемията. Но пък, имайки поради, че вирусите са доста бързо изменчиви, може да се чака, че в някакъв интервал и това ще бъде реализирано и тогава към този момент заплахата за човечеството в действителност нараства “, разяснява Кунчев.

Въпреки че към този момент вирусът не е опасност за България, здравните управляващи деликатно наблюдават обстановката, с цел да са готови. “Ключовото в тези моменти е, и китайските управляващи и Световната здравна организация работят доста съществено, основаването на диагностични китове, които доста бързо могат да слагат диагнозата в този случай, с цел да имаме подготвеност за реакция ", съобщи Кунчев.

Той заяви, че към момента е относително ниска заболеваемостта от грип в страната - към 135 -140 души на 10 000.

" Но има обособени области, общини - Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи към 200. А има и обособени общини, където е към този момент в действителност в съвсем епидемиологични размери, само че този развой ще продължи и идната една-две седмици ", уточни той. Преди ден грипна зараза оповестиха Дупница и Сапарева баня.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР