Новият комплекс в строеж до шофьорския плаж край местността Алепу.

...
Новият комплекс в строеж до шофьорския плаж край местността Алепу.
Коментари Харесай

ВАС отмени екооценката на Общия устройствен план на Приморско

Новият комплекс в градеж до шофьорския плаж край местността Алепу.

© Надежда Чипева Тричленен състав на Върховния административен съд анулира мнението на Министерство на околната среда и водите по екологичната екооценка на Общия организационен проект на Община Приморско.

Според съда са позволени пропуски и непълноти в Становището, Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка на съвместимостта при проучване на характерностите на околната среда за територии, които евентуално ще бъдат доста наранени от промените в Общия организационен проект.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какво споделя съдът

" Не са взети поради всички съществуващи екологични проблеми, открити на друго равнище, имащи отношение към плана, в това число отнасящите се до региони с изключително екологично значение, като предпазените зони по Закона за биологичното многообразие. По отношение на някои местообитания не са преценени евентуалните обилни въздействия върху биологичното многообразие, фауната и флората ", написа в решението на съда.

" При тези дефекти не може да се одобри, че смекчаващите ограничения, които са планувани за попречване и понижаване на неподходящите последици от реализирането на проекта, ще редуцират и компенсират допустимо най-пълно отрицателните въздействия в нужната степен за запазване на околната среда ", е заключението на съдиите, което може да се апелира в 14-дневен период.

Срещу плана

Делото е формирано през 2017 година по тъжби на Фондация " Българска Фондация Биоразнообразие " и на " Перла Г " АД. От обединението пресметнаха тогава, че по този начин разчертания проект, утвърден от министър Нено Димов, ще докара до 2.5 пъти повече застрояване в района, че се планува голяма рекреационна зона и курорт на Аркутино, северно от река Ропотамо.

" Няколко квадратни километра застроени гори, югозападно от Маслен нос и много във вътрешността в брега. Плътно застрояване към Защитена околност " Стамополу " от север, запад и юг. Плътно застрояване на всичко към Китен и на север чак до Приморско (източно от пътя). Нова вилна зона, северно от река Караагач с площта на настоящ Китен. Удвояване площта на вътрешните села в община Приморско ", пишеше още в мнението. На територията на община Приморско се намират няколко предпазени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, като " Босна ", " Караагач ", " Бакърлъка ", " Комплекс Ропотамо ", " Странджа ". Има и предпазени територии по българското законодателство като резерват " Ропотамо ", поддържан резерват " Вельов вир ", предпазена околност " Блатото Стамополу ", предпазена околност " Мурватска река ", предпазена околност " Беглик Таш-Ропотамо ", естествена забележителност " Маслен нос ", естествена забележителност " Пясъчни дюни ММЦ ", естествена забележителност " Пясъчни дюни в м. Перла ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР