Новият кандидат на Франция за еврокомисар Тиери Бретон предприе радикална

...
Новият кандидат на Франция за еврокомисар Тиери Бретон предприе радикална
Коментари Харесай

Френският кандидат за комисар е взел "радикални мерки" преди "изпита" в европарламента

Новият претендент на Франция за еврокомисар Тиери Бретон предприе радикална стъпка преди чуването си в Европейския парламент. Това заяви представител на новоизбрания ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представен от Българска телеграфна агенция.

Бретон е продал всичките си дялове в сдружения и е напуснал ръководството на всички организации, с които до момента е бил обвързван. Той е подхванал този ход, с цел да няма никакви подозрения измежду евродепутатите, които следва да го изслушват, разясни представителят. По неговите думи професионалното минало на Бретон ще бъде единствено от изгода, в случай че бъде одобрен за еврокомисар.

Говорителят посочи в отговор на въпрос, че Лондон към момента не е изпратил предложение за английски комисар. Фон дер Лайен чака Англия да извърши отговорностите си допустимо най-бързо, добави представителят.

Досега европарламентът отхвърли няколко претенденти за комисари - от Румъния, Унгария и Франция. Това докара до закъснение на встъпването в служба на новата Европейска комисия. То беше планувано за 1 ноември, само че беше отсрочено с месец. Гласуването на цялостния състав на еврокомисията в Европейския парламент е планувано за 27 ноември. Преди това новите претенденти за еврокомисари би трябвало да преминат сполучливо през всички нужни стадии за одобряване - инспекция за спор на ползи в правната комисия на европарламента, писмени отговори по портфолиото им и вербален " изпит " пред отрасловите комисии в Екологичен потенциал, който ще се състои на 14 ноември.

Първият френски претендент Силви Гулар отпадна след две чувания пред евродепутатите.

Мащабното френско портфолио ще включва вътрешен пазар, защита, космос и цифрови въпроси. Бретон има опит на високо равнище в политиката – бил е министър на стопанската система, финансите и индустрията от 2005 до 2007 година - и дълга кариера в частния бранш. Той беше основен изпълнителен шеф на софтуерната компания " Атос " от 2009 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (528)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР