Новият кабинет, основно съставен от експерти и оглавен от учения

...
Новият кабинет, основно съставен от експерти и оглавен от учения
Коментари Харесай

Световните медии: България има проевропейско правителство след дълга безизходица

Новият кабинет, главно формиран от специалисти и управляван от учения Николай Денков, получи без усложнения утвърждението на Народното събрание, добавя организацията. Денков, който е някогашен министър на образованието и който бе излъчен за министър председател от реформистката коалиция Продължаваме промяната/Демократична България, ще ръководи в продължение на девет месеца.

 

Той ще бъде подпомаган от някогашната европейска комисарка Мария Габриел, излъчена от консервативната партия ГЕРБ. Тя заема в този момент поста на министър на външните работи, а през март 2024 година ще поеме премиерския пост, написа Българска телеграфна агенция.

 

Двете политически сили, постигнали съвсем еднакъв резултат на изборите на 2 април, оповестиха съглашението си за слагане на завършек на политическата невъзможност на 22 май, напомня организацията и отбелязва, че това е била невиждана политическа невъзможност от края на комунизма през 1989 година

 

Франс прес се стопира и върху момента, в който договарянията едвам не са се провалили поради записи, разкриващи упорити вражди сред двата лагера. Но някогашните министър председатели и политически противници Бойко Борисов и Кирил Петков взеха решение да оставят на страна разликите пред пагубната обстановка в страната членка на Европейски Съюз и на НАТО.

 

Общото сред тях е тяхната проевропейска позиция пред войната в Украйна, показва Франс прес и отбелязва, че България е една разграничена по тематиката нация, исторически близка до Москва.

 

Политиката на новото държавно управление затова би трябвало да се разграничи от тази на краткотрайните държавни управления, отказващи да изпратят директна военна помощ на Киев под управлението на президента русофил Румен Радев, добавя Франс прес. Агенцията напомня, че Радев е разкритикувал сред прочее в Народното събрание тази коалиция и я е призовал да не предава националните ползи.

 

След първите цели на новото държавно управление е приемането на бюджета, което бе забавено от политическите дрязги. Тук Франс прес напомня, че на поста на министър на финансите и еврофондовете е Асен Василев, учил в Харвард.

 

Новото държавно управление желае също по този начин да извърши правосъдна промяна, да се бори по-добре против корупцията и си е сложило за цел да се причисли допустимо най-бързо към еврозоната и към Шенгенското пространство.

 

Новото държавно управление, управлявано от премиера Николай Денков и определено през днешния ден от българския парламент, има за цел да приложи промени, които биха отвели балканската страна в еврозоната и в Шенген, отбелязва Ройтерс.

 

Агенцията също показва, че избирането на държавното управление поставя завършек на двугодишна политическа парализа.  Политическата неустановеност принуди страната членка на Европейски Съюз да отсрочи задачата си за приемане на еврото. България би трябвало също по този начин да утвърди бюджета си за 2023 година

 

Ройтерс цитира и думите на Денков в пленарната зала, че през днешния ден е била дадена вяра на милиони българи, които са желали постоянно държавно управление, както и че неговото държавно управление има смелостта и опита да вземе значими решения и да носи отговорност за тях.

 

Агенцията също напомня за контрактувания ротационен принцип, при който Денков ще е отпред на държавното управление за девет месеца, след което отпред на държавното управление ще е Мария Габриел. 

 

Ройтерс напомня и по какъв начин се разпределиха силите в Народното събрание след изборите на 2 април, когато ГЕРБ получи 69 места, а втора остана обединението ПП/ДБ с 64 места.

 

В материал по тематиката Асошиейтед прес показва, че двете съществени съперничещи си политически сили са предложили държавното управление, което беше утвърдено през днешния ден в Народното събрание, за да се постави завършек на 30-месечната политическа рецесия, да се възвърне стабилността и да се подтиква икономическото развиване в най-бедната страна членка на Европейски Съюз.

 

Агенцията показва и, че това ще бъде първото държавно управление в България, при което ще има ротация на премиера. Асошиейтед прес прибавя, че Денков, който е министър председател, е учредител на реформистката партия " Продължаваме промяната ", а външен министър и вицепремиер е Мария Габриел, която е някогашен еврокомисар. След девет месеца двамата ще си разменят позициите в останалата част на мандата.

 

Въпреки че сред двете партии в тази необикновена коалиция има фундаментални несъгласия, те съумяха да реализират съглашение по главните детайли на програмата за ръководство. Те ще се опитат да си обезпечат дружно конституционно болшинство от две трети от депутатите, с цел да прокарат широокобхватна промяна на правосъдната система и да приложат дълго чакани антикорупционни промени, отбелязва Асошиейтед прес и показва, че балканската страна е една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз и също по този начин в страната има най-голямо неравноправие на приходите в целия 27-членен блок.

 

Приоритетите на държавното управление включват незабавно приемане на отлагания бюджет за 2023 година Правителството също по този начин се надява страната да се причисли към Шенгенската зона и към еврозоната и да си обезпечи отпущането на милиарди евро от европейския фондове за възобновяване посредством приемане на нужното законодателство.

Неприлични жестове, Франкенщайн, ChatGPT и заяждания белязаха дебатите към избора на кабинета " Денков-Габриел "

 

Новото държавно управление даде обещание да остави България на корав прозападен курс, да се бори с съветското въздействие в бранша на сигурността на България и да подсигурява поддръжка за отбраната на Украйна против Русия, добавя Асошиейтед прес.

 

ДПА показва, че при гласуването през днешния ден на състава на новото държавно управление срещу са дали своят вот депутати от проруски и националистически партии. Новото държавно управление ще размени актуалното краткотрайно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, който е считан за благосклонно надъхан към Русия, показва ДПА.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР