Новият GR Yaris е същински спортен автомобил, роден от опита

...
Новият GR Yaris е същински спортен автомобил, роден от опита
Коментари Харесай

Появи се Yaris 4x4 i 261 коня

Новият GR Yaris е истински състезателен автомобил, роден от опита на Toyota, насъбран по пътя към завоюването на трофеи в Световния рали шампионат (WRC). Закален от триумфите в горещината на конкуренцията, той е израз на преместването на технологии и дизайн от моторните спортове непосредствено в света на серийните коли.

Моделът остава правилен на същността на TOYOTA GAZOO Racing за основаване на все по-добри коли, които са функционални в всекидневието и основават наслаждение от шофирането.

GR Yaris е неповторим модел, в който са въдворени уменията в дизайна и инженеринга на TOYOTA GAZOO Racing и Tommi Mäkinen Racing, сътрудникът на Toyota във WRC.

Освен че служи като формален хомологационен модел за създаването на идващия Yaris WRC, той има всички атрибути нужни за притежателите имащи предпочитание да вземат участие сполучливо в локални рали съревнования. При планувано лансиране през втората половина на 2020 година, моделът ще последва GR Supra като втори световен GR модел на Toyota.

Представяйки GR Yaris на Автомобилния салон в Токио, президентът на GAZOO Racing Шигеки Томояма отбелязва: „ Едно от отговорностите, на които TOYOTA GAZOO Racing се е посветила, е потреблението на моторните спортове за рационализиране на знанията и експертния опит на хората във компанията, за показване на спортни коли от международна класа. Докато новата GR Supra е състезателен автомобил, създаден въз основата на пистови надпревари, GR Yaris израства на основата на нашите участия в ралита – нещо което доста от нашите почитатели чакаха с неспокойствие.”

Всеки аспект на автомобила е ориентиран към динамичността: изцяло нова платформа и мотор, ново окачване, лека структура и аеродинамична успеваемост на каросерията и нова система за непрекъснато двойно предаване GR-FOUR. С висока мощ и ниско тегло, моделът има всички заложби за триумф в конкуренциите и за обезпечаване на вълнуваща динамичност като суперспортен хечбек на пътя.

Новият GR Yaris е първият автентичен състезателен автомобил с двойно предаване на Toyota и първият хомологационен модел за конкуренцията в Световния рали шампионат от края на производството на Celica GT-FOUR през 1999 година

В рамките на две генерации и три модела, Celica GT-FOUR показва Toyota в нейните найуспешни серии във WRC, една златна епоха в рали спорта, донесла на компанията 30 рали победи, четири шампионски трофеи при водачите и една при производителите.

В знак на респект към своя популярен предходник и неговата система за двойно предаване, GR Yaris носи с горделивост логото GR-FOUR на задния си похлупак.

Като хомологационен модел, GR Yaris ще подкрепи създаването на новия спортен автомобил за тима TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team за WRC. След като се причисли още веднъж към шампионата през 2017 година, Toyota печели както купата при производителите, през 2018 година, по този начин и – с От Танак – при водачите през 2019 година

Експертният екип от дизайнери и инженери във WRC на Tommi Mäkinen Racing се концентрира върху прецизирането на аеродинамиката, реализиране на ниско и вярно разпределено тегло на навия автомобил – трите качества които са от особена значимост за най-хубавото показване и надеждност.

По-ниската линия на покрива усъвършенства способността на автомобила да понижава въздушното противодействие, а монтирането на новия 1.6 турбо мотор в допълнение обратно към центъра на автомобила спомага за реализиране на по-добър баланс на тежестта на ходовата част в името на подобряването на ръководството, стабилността и реакцията на автомобила.

Каросерията с три порти е направена от леки материали в това число усилени с въглеродни влакна полимери и алуминиеви сплави за реализиране на внушително съответствие сред мощ и тегло, а новата платформа обезпечава по-широка диря и монтирането на ново задно окачване с по две триъгълни рамена на колело. Екипът е създал и нови детайли за увеличаване в страничните елементи на ходовата част за постигане на цялостния капацитет на окачването.

За да се подсигурява че всичко проектирано работи на процедура, GR Yaris е тестван интензивно от професионални спортни и рали водачи в границите на развойната стратегия.

Новият GR Yaris има неповторим дизайн с каросерия с три порти и снижена с 91 мм линия на покрива, създаваща му контур на купе. Принос за последния имат и вратите без рамки. В предната част дизайнът на радиаторната решетка и спойлерът са израз на достоверния GR статус на автомобила, а задната необятна диря е съчетана със скулптурирани мускулести форми на калниците помещаващи 18-инчови алуминиеви колела.

Напълно нов 1.6-литров Turbo мотор - Двигателят на GR Yaris е изцяло нов, трицилиндров с наложително турбо пълнене и се възползва от технологии от моторните спортове за реализиране на оптимално динамични индикатори. Сред тях са изстудяване на дъната на буталата с инжектори, изпускателни клапани с огромен диаметър и отчасти машинно обработени всмукателни колектори. С работен размер от 1,618 куб. см, той има мощ от 261 к.с./192 кВт и въртящ миг от 360 Нм.

Компактен и лек, 12-клапанният мотор с два разпределителни вала (DOHC) е оборудван с едноструен турбокомпресор със сачмени лагери и комбиниран със шестстепенна механична трансмисия, конструирана да поема високи равнища на въртящ миг.

Постигането на високо съответствие сред мощ и тегло е основен фактор за осъществяването на задачите във връзка с динамичността на GR Yaris. Каросерията е направена преобладаващо от леки материали, измежду които нови, усилени с въглеродни влакна полимери за покривната структура, които могат да бъдат формовани под налягане. За предния, задния похлупак и вратите се употребява алуминий.

В резултат от това GR Yaris разполага с мощността на мощен хечбек от C-сегмента, само че е с тежестта на автомобил от B-сегмента (собствено тегло 1,280 кг). По този метод съотношението сред мощността и тежестта се равнява на 4.9 кг за една конска мощ, а това от своя страна обезпечава ускоряване от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5.5 секунди. Максималната скорост е електронно лимитирана на 230 км/ч.

GR-FOUR: нова система за задвижване на четирите колела - Динамичните качества на GR Yaris се дължат в огромна степен и на новата система за двойно предаване GR-FOUR конструирана тъй че да усъвършенства предаването на мощ към всяко колело, като в същото време с това е елементарна и лека.

Разпределението на въртящия миг сред предния и задния мост е основано на система съединители с бърза реакция. Като алтернатива за пакета Circuit (подробностите може да откриете по-долу), два изменящи въртящия миг и степен на блокировка диференциали Torsen на всеки мост обезпечават връзката сред лявото и дясното колело и естествено и непосредствено ръководство на автомобила.

Авангардната система употребява предавателни цифри на предното и задното основно предаване с дребна разлика. Това разрешава теоретично съответствие на въртящия миг преден-заден мост от 100:0 (изцяло предно предаване) до 0:100 (изцяло задно предаване). Тази еластичност обезпечава преимущества във връзка с представянето пред системите с непостоянно двойно предаване, употребяващи два набора съединители в единия мост или тези с непрекъснато двойно предаване с междуосев диференциал. Системата GR FOUR е също и доста по-лека.

Водачът може да настрои работата на двойното предаване според от неговото желание или пътната обстановка, употребявайки регулатора за режима 4WD. В режим Normal разпределението на въртящия миг преден-заден мост е 60:40; в режим Sport салдото се трансформира към приоритет към задния мост, с систематизиране 30:70 осигуряващо наслаждение от шофирането на пътища със завои и писти. Режим Track обезпечава базова конфигурация 50:50 за бързо придвижване по писти, спортни трасета или специфични стадии.

Във всеки от режимите салдото на въртящия миг се настройва автоматизирано според от дейностите на лидера, държанието на автомобила или изискванията на пътя.

Специално предопределена платформа и окачване - GR Yaris е основан на нова, особено предопределена платформа, комбинираща предната част на платформата GA-B – и дебютираща през 2020 година – със задната част на платформата GA-C. Това решение разрешава основаване на нова архитектура на окачването и опция за монтажа на системата за двойно предаване GR-FOUR, като по едно и също време с това има принос за отличната непоклатимост и управляемост на автомобила.

Докато общоприетият нов Yaris е оборудван със задно окачване с торсионна греда, GR Yaris разполага с без значение окачване с по два триъгълни носача на колело, като всеки детайл е усъвършенстван за реализиране на по-добра динамичност. Предното окачване е вид Макферсън.

Динамична спирачна система - Спортната спирачна система включва огромни предни дискове с диаметър 356 мм, канали и четирибутални спирачни апарати, проектирани за тежките условия на високоскоростните трасета и специфичните стадии с висок топлинен потенциал.

Пакет Circuit - Клиентите могат да прибавят в своя GR Yaris опционално пакета Circuit. Той включва Torsen диференциали на предния и задния мост, приспособено за по-динамично ръководство на писта окачване и 18-инчови ковани алуминиеви колела със спортни гуми Michelin Pilot Sport 4s с размер 225/40R18.

Нов индустриален център в Мотомачи - За реализиране на поставените характерни цели свързани с динамичните качества на GR Yaris, Toyota основава нови индустриални уреди в завода Мотомачи, със специфична линия за сглобяване на спортни коли GR. Вместо обичайната конвейерна линия, системата за сглобяване на каросерията и асемблиране включва разнообразни кафези, свързани с автоматизирано водени транспортни средства.

Сглобяването на всеки автомобил включва огромен брой ръчни интервенции, които се правят от специфичен екип от висококвалифицирани експерти. Организацията на завода и гения на служащите разрешават извънредно прецизното сглобяване на каросерии с огромна издръжливост и резистентност на извъртане при равнища непостижими за общоприетите индустриални линии.

С новите способи употребявани при оборудванията за GR модели, индустриалните процеси на комплицирани коли с дребен индустриален размер се прави без взаимни отстъпки във връзка с успеваемостта.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР