Новият главен изпълнителен директор на Starbucks Лаксман Нарасимхан представи официалния

...
Новият главен изпълнителен директор на Starbucks Лаксман Нарасимхан представи официалния
Коментари Харесай

Искаме си правата: Работниците от Starbucks започват война с акционерите

Новият основен изпълнителен шеф на Starbucks Лаксман Нарасимхан показа формалния си проект за ръководство на компанията в писмо до чиновниците.

В него се споделя, че персонално той ще работи като бариста в магазините на Starbucks  веднъж месечно.

Нарасимхан публично стана основен изпълнителен шеф на веригата кафенета в понеделник, към две седмици по-рано от плануваното. Преди да оглави компанията, той обаче мина през шестмесечен обучителен интервал.

" През последните шест месеца опознах задълбочено нашата специфична просвета в Starbucks ", написа Нарасимхан на чиновниците си.

" Заедно с вас изпитах всеки аспект на бизнеса, с цел да науча какво в действителност значи да носиш зелената престилка. Вие ме посрещнахте в нашите магазини, обучихте ме по какъв начин да бъда бариста... всичко това, с цел да ми помогнете да схвана какво вършим, по какъв начин го вършим, както и провокациите и опциите, пред които сме изправени ", написа той.

" За да останем покрай културата и клиентите ни, както и до провокациите и опциите, които имаме, имам намерение да продължа да работя в магазините по половин ден всеки месец. ", дава обещание новият основен изпълнителен шеф.

В писмото си той добавя, че резултатите на Starbucks са положителни, само че компанията би трябвало да укрепи вътрешния си климат и да направи по този начин, че чиновниците да се усещат сигурни и уверени.

" Трябва да се погрижим за личния състав, който работи на първа линия с клиентите ", безапелационен е той.

Писмото на Нарасимхан идва на фона на съществени проблеми за компанията. Работници на Starbucks напуснаха работа в 100 магазина в Съединени американски щати, а стотици деятели от профсъюза стачкуваха пред централата на корпорацията в Сиатъл.

Скандирайки с огромни плакати пред централата, баристите приканиха компанията да усили личния състав и да назначи служащите на повече часове, с цел да могат да получат право на здравноосигурителни осигуровки.

Дори организацията за отбрана на правата на животните PETA съобщи, че възнамерява митинги поради по-високите цени на млечните заместители в напитките на компанията.

Сега Нарасимхан би трябвало да се пребори с спорното отношение на компанията към профсъюзите - въпрос, който провокира все по-голямо безпокойствие измежду политиците и акционерите. От компанията към този момент обявиха, че съблюдават трудовото законодателство на Съединени американски щати и упрекнаха профсъюзите, че не водят добросъвестни договаряния.

На извършено заседание вложителите гласоподаваха предложение на акционерите за самостоятелен обзор на практиките на Starbucks във връзка с синдикалното образуване и груповото договаряне. Компанията обаче не оповести резултатите от гласуването.

Изпълняващата длъжността вицепрезидент и основен юрист Сабрина Дженкинс съобщи, че компанията прави самостоятелна оценка, " която ще включва по-задълбочен обзор на правилата на свободата на сдружаване и правото на групово договаряне ".

По време на събранието беше излъчено и видео от шестмесечния интервал на образование на Нарсимхан в компанията, през който той посещава фермери, снабдители и кафенета по целия свят, облича запазената марка на веригата - зелена престилка и заема мястото на барист.

По данни на Националния съвет по трудови връзки повече от 290 обекта на Starbucks, благосъстоятелност на компанията, са дали своят вот за основаване на профсъюзи в границите на Starbucks Workers United. Профсъюзът е подал над 500 обвинявания в нелоялни трудови практики против компанията, в които се твърди, че профсъюзите са унищожени, в това число посредством репресивни уволнения и затваряне на магазини.

Starbucks е подала повече от 100 лични тъжби против профсъюза.

 Работниците се надяват, че Нарасимхан ще бъде по-отворен към профсъюза. " Надяваме се, че Лаксман Нарасимхан ще начертае нов път с профсъюза и ще работи с нас, с цел да трансформира Starbucks в компанията, която знаем, че може да бъде ", сподели Мишел Айзен, служащ в Starbucks и уредник на профсъюза.

Лаксмън Нарасимхан е някогашен изпълнителен шеф на PepsiCo и Reckitt Benckiser и поема управлението на Starbucks откакто Хауърд Шулц се отдръпна от третия си мандат като основен изпълнителен шеф на веригата, трансформирайки я в световен състезател на международните пазари.

Предстои да разберем дали наследникът му ще овладее рецесията с профсъюзите и ще стартира да чертае ново бъдеще пред международния колос за кофеинови питиета.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР