Новият германски външен министър Хайко Маас, както и неговите предшественици,

...
Новият германски външен министър Хайко Маас, както и неговите предшественици,
Коментари Харесай

Хайко Маас къса с „източната политика“ на Вили Бранд, ожесточава тона към Москва


Новият немски външен министър Хайко Маас, както и неговите прародители, също се афишира за разговор с Кремъл, само че той по различен метод слага акцентите и не е подготвен на отстъпки.

„ Германските политици разкритикуваха външния министър за твърдата му позиция по отношение на Русия “... „ Антируската позиция на немския външен министър възмути неговата партия “... „ В Германия водачите на ГСДП разкритикуваха курса на немския външен министър по отношение на Русия “...

Под такива и сходни заглавия съветските медии възпроизвеждат известието на вестник „ Велт ам Зонтаг “, разказващо, че двама провинциални министър председатели, които са членове на ГСДП, и един от заместник-председателите на партията са коментирали прекомерно твърдия, съгласно тях, курс на своя съпартиец Хайко Маас във връзка с Русия.

Говорейки за Русия, Хайко Маас в действителност малко по-различно слага акцентите, в сравнение с неговите прародители на поста външен министър на Германия. Но не партията, издигнала го на този пост, дефинира външната политика на формален Берлин. Това е прерогатив на канцлерката Ангела Меркел.

„ Политическите внуци “ на Вили Бранд

Хайко Маас, който в предходното държавно управление на Меркел заемаше поста правосъден министър, смени отпред на външнополитическото ведомство социалдемократа Зигмар Габриел.

Както и доста други социалдемократически политици, измежду които – някогашният външен министър и сегашен президент на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, някогашният канцлер Герхард Шрьодер, някогашният ръководител на ГСДП Матиас Платцек, някогашният акредитиран за Русия Гернот Ерлер, Зигмар Габриел спадаше към тези свои съратници по партия, които се назовават „ политически внуци “ на Вили Бранд, последователи на неговата „ нова източна политика “ във връзка с Москва.

Техните лични политически убеждения и възгледи за Русия в не дребна степен са образувани от комплекса за немската виновност за започнатата от Хитлер война против Съюз на съветските социалистически републики, биографиите на личните родители и концепциите за следвоенно помиряване.

Именно с тези фактори, а също по този начин и с ползите на немския бизнес някои немски анализатори изясняват предлагането на Габриел за частична анулация на глобите на Европейски Съюз, въведени против Кремъл поради Крим и Донбас, или думите на Щайнмайер за „ дрънкането на оръжия “ по отношение на политиката на НАТО към Москва.

Маас няма комплекс за виновност във връзка с Русия

Нито на Габриел, нито на Щайнмайер би им пристигнало на разум да употребяват в подтекста на германско-руските връзки думата „ неприязън “, по този начин както го направи Маас. „ Ако Русия от ден на ден дефинира своята външна политика като разграничаваща се и даже враждебна във връзка с мнозина на Запад, то това трансформира действителностите на нашата външна политика “, разяснява немският външен министър демонстрацията на съветското чудо-оръжие от Владимир Путин.

Още в деня на встъпването си в служба като министър на външните работи Маас ясно даде да се разбере, че е влезнал в политиката не поради концепциите на Вили Бранд, антивоенното или екологично придвижване, а „ поради Освинецим “, т.е. от разбирането за немската отговорност за Холокоста.

По отношение на Русия той не изпитва нито комплекс за виновност, нито каквито и да било трепетни усеща. За Маас са значими такива въпроси като човешките права и спазването на правилата на правовата страна, счита водещият специалист по Русия от Германското сдружение за външна политика Щефан Майстер.

Следвайки линията на канцлера

В ГСДП към момента има „ политически внуци “ на Вили Бранд, само че на тяхна промяна идва ново потомство социалдемократи, които са настроени по прагматично и не имат вяра в новата „ нова източна политика “.

„ Ренесансът на „ източна политика “ през днешния ден е жертван на неуспех и заради това, че за разлика от предходните времена в Кремъл сега няма нито предсказуем, нито благонадежден сътрудник “, написа в тази връзка „ Дер Тагесшпигел “.

Маас също се афишира за разговор с Москва, само че не е подготвен да й направи отстъпки или да либерализира в задатък санкционния режим. На състоялата се в Торонто среща на министрите на външните работи на страните от Г-7 той изрично се изрече срещу връщането на Русия в тази група на водещи страни в света. „ За момента не са основани предпоставки за това. Така че за момента това изобщо не е тематика “, акцентира Маас.

Заедно с Париж Берлин в този момент търси метод да принуди Русия към разговор за обстановката в Сирия. Хайко Маас, както и канцлерът Меркел, заема по този въпрос задоволително твърда позиция, в качеството на авансово изискване за началото на договарянията те изискват от Москва „ градивни оферти “.

Не всички в ГСДП харесват позицията на Маас, само че и заемащият поста вицеканцлер Олаф Шолц, и преди малко определената нова председателка на ГСДП Андреа Налес са на страната на външния министър. Русия следва да бъде подложена на критика, съобщи Налес, „ когато, да вземем за пример, тя употребява правото си на несъгласие, с цел да блокира следствието за потреблението на химическо оръжие “ в Сирия.

„ Северен поток-2 “ - средство за напън върху Кремъл?

Има ли Берлин лостове за влияние върху Москва? Инструмент кадърен да я подбуди към градивен разговор – дали за войната в Сирия или спора в Източна Украйна? В тази връзка в Германия все по-често изплува тематиката за „ Северен поток-2 “, в реализацията на който са извънредно заинтригувани „ Газпром “ и Кремъл.

До наскоро формален Берлин наричаше този план извънредно стопански, в този момент призна и неговите политически измерения. Ангела Меркел съобщи, че „ Северен поток-2 “ е вероятен единствено при изискване на запазването на украинския пренос на съветския газ в Европа. Към същата позиция се придържа и Хайко Маас. Но, може би украинският пренос не е единственото изискване?

Когато Маас беше запитан в Торонто, дали Германия е подготвена да употребява газопроводния план като средство за напън върху Русия, той отговори уклончиво. „ Северен поток-2 “ въпреки и търговски план, само че за неговото по-нататъшно реализиране са нужни позволения в сходство с настоящото законодателство, означи Маас. „ Много от разрешенията към този момент са дадени, само че не всички “, добави той.

Трябва да се означи, че немското държавно управление разполага с юридически принадлежности, които му разрешават да не допусне реализирането на едни или други към този момент позволени покупко-продажби. То се възползва от тази опция относително наскоро, когато един китайски вложител се опита да купи немския електротехнически цех Aixtron. /БГНЕС

------

Никита Жолквер, Дъждовни води.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР