Новият филм на Спилбърг, у нас веднага след наградата на

...
Новият филм на Спилбърг, у нас веднага след наградата на
Коментари Харесай

"Киномания" 2022: хитове от Кан и Венеция, ново френско кино и съживени класики

Новият филм на Спилбърг, у нас незабавно след премията на публиката в Торонто, последната лента на Трюфо, класическият за " Новата вълна " Bande а̀ part на Годар.

Отново есенни безредици за породата кино фенове, за която стрийминг платформите и сериалите " не са това ". От 17 ноември до 4 декември в зала 1 и кино " Люмиер " на НДК, Дома на киното и кино " Одеон ", Френския институт и няколкото останали арт салона в София. Едно посещение на известен създател - артистът Микеле Плачидо, от дълго време режисьор, ще показа на 19 ноември пред публиката на зала 1 " Сянката на Караваджо " за ренесансовия художник и бунтовник.
" Майка ", новият филм на Зорница София
Ще забележим спечелилия от Кан " Идиотският триъгълник " на Рубен Йостлунд . Пет години след " Квадратът " шведският сюрреалист повтори " Златната палма " с още по-крайни средства. Уди Харелсън е вманиачен болшевик и капитан на кораба с капризните " деца на капитализма ". Луксозният круиз минава в призрачен сън, Йостлунд редува естетски фрагменти с такива на потрес и шок в стила на Бунюел.

" Баншите на Инишерин " на драматурга Мартин Макдона му донесе премията за сюжет във Венеция, Колин Фарел взе наградата Volpi за мъжка роля. Другият актьорски дирек е Брендън Глийсън, дуетът продължава високото си партньорство от " В Брюж ". На фиктивен остров през 1923 година двама мъже се " разприятеляват ". Това не става с един клик както в този момент, а през всички етапи на ранената горделивост и преглътнатия яд. Между фарса и нещастието по Макдона, с моменти на екзистенциален парадокс и деликатност.
" Семейство Фейбълман " Реклама
Спилбърг трогна феновете в Торонто със " Семейство Фейбълман " (25 ноември, 19 ч. в зала 1). Моделът е фамилията на режисьора в края на 50-те и началото на 60-те, дребният Сами (Гейбриъл Лабел) с подарената от родителите (Мишел Уилямс и Пол Дейно) 8-милиметрова камера е алтер егото му. С Дейвид Линч като Джон Форд Спилбърг е направил своя " Ново кино Парадизо ".

Криминалната мелодрама " Маскарад " с Изабел Аджани закри тазгодишния Кан. " Момчето от Рая " на Тарик Салех с тематика религиозния фанатизъм взе " Златната палма " за сюжет с политическата си новост.

Северна Африка е декор на действието и в " Опрощението " на Джон Майкъл Макдона (по-възрастният брат на Мартин). Модерна ирония за " сладкия " живот на привилегированите с Рейф Файнс и Джесика Частейн. По същинския случай с уличаването на Харви Уайнстийн от двете журналистки от The New York Times Джоди Кантор и Меган Туи (в функциите Зоуи Казан и Кери Мълиган) е " Нейната дума " на немската режисьорка и актриса Мария Шрадер.
С френски изискан
Откриването (на 18 ноември от 19 ч. в " Люмиер " ) е с " Брат и сестра " на Арно Деплешен. Изясняват връзките си известна актриса (Марион Котийар) и книжовен професор (Мелвил Пупо, играл за Камен Калев в " С лице надолу " ). Наяве излизат фамилни секрети, критиците приказват за респект към Бергман.
Реклама
Леа Сейду озарява " Една хубава заран " като самотна майка в сантиментално премеждие с някогашен обичан (отново Мелвил Пупо), в този момент фамилен.

С атмосферата на Париж от началото на 80-те е " Пътниците на нощта " , Шарлот Генсбур е също сама майка с момче и момиче в " рискова възраст ", която приютява тяхна бездомна връстничка. Заглавието е от нощно радиопредаване за " самотни души ", водено от Еманюел Беар.

В " Стъпка напред " свети с трагична роля примабалерината на Парижката опера Марион Барбо. В комедията " Умами " Жерар Депардийо е в непредвидена роля на готвач, търсещ кулинарни (и не само) завършения в Япония.
" Нощта на игуаната " Класиката е съвременна
Секцията е същинско киноманско пиршество - Бунюел и Пазолини, Джон Хюстън и Касаветис, Годар и Трюфо с цифрово реставрирани шедьоври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР