Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва

...
Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва
Коментари Харесай

Новият еврокомисар по икономика иска по-леки бюджетни правила в ЕС

Новият еврокомисар по стопанската система Паоло Джентилони съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен недостиг, с цел да отговори на климатичните опасности и слабия напредък, в отговор на апела на френския президент Еманюел Макрон, съобщи БГНЕС.

"Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплинираност измежду членовете на Европейския съюз, са подбудени от финансовата рецесия и би трябвало да бъдат обновени ", сподели Джентолини за изданието „ Sueddeutsche Zeitung “.

"Изправени сме пред разнообразни провокации в този момент: битката против изменението на климата и заплахата от невисок напредък и ниска инфлация за нескончаем интервал ", сподели той в коментара си.

Така нареченият Пакт на Европейски Съюз за напредък и непоклатимост лимитира бюджетния недостиг до 3% от брутния вътрешен артикул и общия дълг до 60 % от Брутният вътрешен продукт в държавите-членки. Някои страни съблюдават тази фискална дисциплинираност посредством години на строги икономии, до момента в който други изостават с големи задължения. Критици от дълго време настояват, че страните се нуждаят от по-голяма еластичност, с цел да могат да харчат там, където е належащо за стимулиране на растежа и битка с рецесиите.

Дебатът за трипроцентовата граница „ принадлежи на различен век “, добави Джентолини, който е някогашен лявоцентристки министър председател на Италия. Той съобщи, че ще стартира "консултации " по отношение на плюсовете и минусите на разпоредбите с оглед да излезе с оферти "през втората половина на 2020 година ".

Неговата мощно задлъжняла родна страна е един от най-силните съперници на актуалните бюджетни правила. Но желанието на Италия за промени се сблъска с гневна съпротива от по-богатите страни от Европейски Съюз, които не желаят да облекчат натиска поради хроничния преразход на Рим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР