Новият документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски,

...
Новият документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски,
Коментари Харесай

Документ доказва, че османската власт е знаела кой е Левски преди обира в Арабаконак

Новият документ за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски, е един от 4-те документа, открити в Османския списък в Истанбул от младия историк Виктор Комбов. Миналата година по това време Виктор Комбов, който е и организатор в къща - музей „ Васил Левски “ сподели откритата от него в архивите на Османската империя от XIX в. фотография, по която турските управляващи са издирвали Апостола. Този път “посещението в османските архиви “ е онлайн поради обстановката с пандемията, прецизира БНР.

Най-интересното изобретение е телеграмата на регионалния шеф на Търново Али бей до Високата врата, в която оповестява, че са заловили Левски. Това е първият достоверен документ за залавянето на Дякона. Телеграмата е къса, само че наличието ѝ разкрива, че османските управляващи са знаели кой е Левски и са го издирвали няколко месеца преди обира в Арабаконак и залавянето на Димитър Общи и другите задържани. В ръцете на управляващите са попаднали и няколко писма и документи на комитетската организация. Телеграмата на Али бей е от 28 декември 1872 година, сподели Комбов.

Откритията на младия историк бяха мотив за научна конференция в София, на която и други историци направиха известия за своите изследвания на личността и делото на Апостола. Три от новите документи са оповестени в алманах за Васил Левски, публикуван в края на предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР