Новият чип се очаква на пазара през втората половина на

...
Новият чип се очаква на пазара през втората половина на
Коментари Харесай

VIA ще конкурира Intel и AMD със сървърен AI процесор

Новият чип се чака на пазара през втората половина на 2020 година

Сървърен процесор на CenTaur с AI благоприятни условия се цели в пазара на Xeon и EPYC
(снимка: CenTaur Technology)

Наскоро VIA разгласи, че нейната дъщерна компания CenTaur работи върху изцяло нов x86 процесор, който съгласно компанията е първият с вградени AI (изкуствен разсъдък ) блокове. Сега тайванският чипмейкър разкри детайлности за вътрешната архитектура на чипа.

Оказва се, че упоменатите AI блокове в действителност са обособени 16-ядрени VLIW процесори с два самостоятелни DMA канала за достъп до паметта. В допълнение към AI процесорите, бъдещият CenTaur съдържа 8 ядра с x86 архитектура, които поддържат всички модерни набори указания, в това число AVX-512.

Освен това поддръжката на векторни разширения дава обещание да бъде една от най-напредналите на пазара. Новият чип има четириканален контролер на паметта, поддържа 44 PCIe 3.0 линии и технология за свързване при системи с повече от един процесор.
още по тематиката
AI процесорът на CenTaur ще се създава по технология на TSMC, известна като 16FFC (16-нанометрова), а разработчиците от тайванската компания дават обещание работни честоти към 2,5 GHz.

Новият процесор се позиционирана като съперник на Intel Xeon и AMD EPYC от начално равнище, както и на сървърните процесори с ARM архитектура, които набират известност. Вече са налични функциониращи прототипи, само че доставките на процесора би трябвало да стартират през втората половина на 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР