Новият бипланов ангиограф, който беше открит днес в УМБАЛ Иван

...
Новият бипланов ангиограф, който беше открит днес в УМБАЛ Иван
Коментари Харесай

Супер модерен Център по мозъчно-съдови заболявания откриха в УМБАЛ ``Иван Рилски`` |

Новият бипланов ангиограф, който беше открит през днешния ден в УМБАЛ " Иван Рилски ", е финален " вик " на техническото развиване в нашата сфера ", сподели при откриването му доцент Станимир Сираков, ръководител на бранш “Интервенционална рентгенология ” в отделението по образна диагностика в в лечебното заведение. С този уред ще мога да се лекуват пациенти с мозъчно-съдови болести.

Доц. Сираков посочи, че при тези болести времето от извънредно значимо значение, а страната ни е на второ място в Европа по инвалидизация поради изострен мозъчен инсулт.

Апаратът е единствен на Балканския полуостров и един от 80-те такива в Европа.

По думите на неврорентгенолога най-голямото преимущество на този ангиограф е, че има редукция на лъчевото натоварване както за пациента, по този начин и за личния състав най-малко в 75% по отношение на остарелия уред, с който са работили до момента, наименуван от непознат експерт " Малкия Чернобил ".

Несравнимо по-добро е и качеството на облиците, които дава, с цел да могат оптимално точно да се правят интервенциите. Биплановият ангиограф улеснява и диагностиката, по този начин подкрепя вярната тактика за отнасяне на пациента сподели още, доцент Сираков.



Апаратът е закупен с финансиране от здравното министерство. Министър Ангелов заяви на откриването, че упоритостта на ведомството и управлението на университетската болница е основаването на обучителен център, който ще основава фрагменти, които да ползват тези способи на лекуване в разнообразни краища на страната.

" Тук може да се сътвори център за образование, със закупуването на фантоми, на които да се обучат други експерти, с цел да покрием страната с центрове за намеса на мозъчно-съдовите болести, това е извънредно сериозна цел, която ще търсим разновидности да подкрепим ", сподели здравният министър.

" От 2 години се опитваме да акредитираме центъра към Европейския ръб за невроинтервенция, с цел да може всеки приключил това образование да бъде приет на всички места в Европа. За момента ни липсва техническо съоръжение, за да можем да кандидатстваме за тази акредитация. Това е последната част, имаме фрагменти, пациенти, инсталация, липсват фантомите за образование ", добави доцент Сираков.

В България годишно се откриват към 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ през предходната година. От началото на 2020 година до момента случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и международната наклонност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР