Новият Amarok от Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) вече се предлага

...
Новият Amarok от Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) вече се предлага
Коментари Харесай

Новият VW Amarok може да се поръча сега - видео

Новият Amarok от Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) към този момент се предлага в Германия на цени, започващи от 39 598 EUR нето в съществена настройка. Пикапът предлага мощ от 125 кВт TDI и 405 Нютон метра въртящ миг, шестстепенна ръчна трансмисия и избираемо задвижване на четирите колела 4Motion. С потребен товар до 1,19 тона, товар на ремарке от 3,5 тона и добре премислен товарен бокс, пикапът можеа елементарно да се оправя с множеството търговски задания и задания за свободното време.

В взаимозависимост от оборудването, повече от 25 асистиращи системи, екран с диагонал на екрана до 12,3 инча, практична композиция от цифрови и аналогови контроли и висококачествени материали обезпечават нови стандарти в сегмента на лекотоварните коли с бордови платформи.

Новият Amarok идва с два ефикасни TDI четирицилиндрови мотора със 125 или 151 кВт мощ или шестцилиндров, турбодизелов мотор с мощ 177 кВт. Благодарение на въртящите моменти от 405, 500 или 600 Нм, последният във V6, TDI модулите обезпечават теглителната мощ, нужна за професионални и персонални задания.



В взаимозависимост от мотора можете да се избира сред шестстепенна механична трансмисия (за 125 и 151 квт) или десетстепенна автоматизирана трансмисия (за 151 и 177 кВт). В взаимозависимост от версията на мотора в новия Amarok се употребяват две разнообразни системи 4Motion - задвижване на всички колела с три вида задвижване (2H, 4H, 4L) и топ версия с четири типа задвижване (2H, 4H, 4L и 4А). 2H значи Eco-Mode, т.е. чисто задвижване на задните колела, 4H е твърдо задвижване на четирите колела единствено за рохкави повърхности като пясък или сняг, които могат да се карат при по-високи скорости. 4L е редуктор за постепенно секване на сложен офроуд терен. При ниски скорости към задвижващите валове се ползва повече мощ.

Като спомагателен четвърти режим (4A, изменчиво задвижване на четирите колела), горната версия предлага изменчиво и по този метод автоматизирано систематизиране на мощността сред предния и задния мост посредством спомагателен многодисков съединител в друга трансферна кутия. Блокировката на диференциала и интелигентните " режими на шофиране " усъвършенстват свойствата на задвижването на четирите колела.

С тези настройки потребителите на Amarok към този момент имат доста по-голямо въздействие при избора на задвижване на всички колела. Режимите на шофиране оказват помощ за оптимално задвижване и разрешават най-хубавите настройки за Amarok, без значение къде шофирате, да вземем за пример по пътища или отвън асфалта.

Новият Amarok се предлага в пет версии на съоръжение - " Amarok ", " Life " и " Style ", както и в топ версиите " PanAmericana " (офроуд стил) и " Aventura " (пътен стил). Новият Amarok за Европа е планиран като пикап с четири порти и двойна кабина ( " DoubleCab " ).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР