Новите технологии, които обещават да обезсмислят ролята на нефта в

...
Новите технологии, които обещават да обезсмислят ролята на нефта в
Коментари Харесай

20 любопитни факта за нефта

Новите технологии, които дават обещание да обезсмислят ролята на нефта в международната стопанска система, се роят като гъби след дъжд. Засега обаче "черното злато " си остава незаместим запас, за който се водят войни, а производните му артикули участват във всяка област от всекидневието ни. Руският уебсайт Novate е събрал няколко любопитни обстоятелството за него.



1. По време на Първата международна война самолетните мотори употребяват рициново масло за смазка. Неизгорелите газове от него се изхвърлят от ауспухните тръби, поради което водачите постоянно страдали от диария.



2. Съединени американски щати внасят повече петрол от Канада и Мексико, в сравнение с от всички страни от Близкия Изток, взети дружно.



3. Норвежката нефтена компания Statoil пуска за продажба една от своите платформи. Обявата гласи: "Продава се добре поддържана платформа с 20 спални, от които се открива панорамна панорама към морето. Има и задоволително място за хеликоптер ".



4. В Туркменистан всеки водач получава по 120 литра бензин на месец гратис.



5. През 2011 година междинната заплата на служащ на нефтена платформа в Съединени американски щати e $100 000.



6. На територията на една от гимназиите в "Бевърли Хилс " работят 19 нефтени кладенеца. Училището печели по $300 000 годишно от тях.



7. Дизеловите мотори са кръстени на изобретателя си Рудолф Дизел, а не на горивото. Всъщност първите дизели работят на фъстъчено масло.



8. На Съединените щати се пада повече от половината от международното ползване на петрол.



9. Русия добива по към милион барела повече петрол на ден от Саудитска Арабия.



10. През 2010 година мъртвопияният лондонски брокер Стийв Пъркинс купува по нехайство петрол на стойност над $500 млн. и изстрелва цените на "черното злато " до 8-месечен връх.



11. Според Световната здравна организация дизеловото гориво е по-канцерогенно от цигарите.



12. Цените на горивата в Норвегия са едни от най-високите в света. Натрупаните от тях средства се употребяват за гратис обучение и инфраструктура.



13. Дори в случай че цялата създадена в Съединени американски щати царевица и соя се употребява за рафинирането на биогориво, то би задоволило едвам 10% от потребностите на страната.



14. От машинното поделение на бойния транспортен съд USS Arizona, потънал през 1941 година в Пърл Харбър до ден-днешен продължава да изтича гориво, което образува леке по повърхността на водата.



15. Въпреки че Съединени американски щати изхарчват близо $700 милиарда за войната в Ирак, съвсем всички нефтени договори за извоювани от компании от други страни.



16. От нефтопровод в Еквадор в тропическите гори на Амазонка е изминал повече петрол, в сравнение с при повредата с танкера Exxon Valdez в Аляска - една от най-страшните екологични произшествия в историята.



17. Аборигените в някои региони на Австралия дишат бензин, с цел да доближат положение на еуфория. Ето за какво в страната-континент се употребява горива Opal, в които на практика няма химически примеси.



18. Венецуела разполага с най-големите потвърдени находища от петрол на планетата - съвсем 300 милиарда барела. За съпоставяне Съединени американски щати заемат 10-о място с 33 милиарда барела.



19. Автор на концепцията в бензина да се прибавя олово, с цел да работят моторите по-тихо, е химикът Томас Миджли. Смята се, че предлагането му е нанесло повече вреди на природата, в сравнение с коя да е човешка интервенция в историята.



20. Хората познават нефта от зората на цивилизацията. Древните го употребявали за срастване на разнообразни материали и като хидроизолиращ уплътнител.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР