Новите програми, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2021-2027 година

...
Новите програми, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2021-2027 година
Коментари Харесай

ОИЦ Пловдив представи европрограми за 14 млрд.

Новите стратегии, съфинансирани от Европейските фондове за интервала 2021-2027 година показаха през днешния ден специалистите от Областния информативен център в Пловдив пред представители на бизнеса, общините от региона и медии.

Чрез стратегиите „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “, “Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна ”, „ Развитие на районите “  и “Развитие на човешките запаси “ програмният интервал ще разчита да развие и ускори насъбрания потенциал в науката и технологиите и да развие кръгова стопанска система.

В стратегиите е заложена и поддръжка за разгръщането на мрежите от партньорства в териториалните тактики на районите, а в развиването на човешките запаси упованията са да бъдат обхванати над 740 хиляди души.

Отворена за кандидатстване в изгода за бизнеса е процедура „ Решения в региона на осведомителните и комунакационни технологии и киберсигурността в дребните и междинни предприятия “, а се чака „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на постройките в областта на производството, търговията и услугите, както и здания от бранш туризъм “.

Към енергийното възобновяване значимо конкретизиране е, че ще се дава приоритет на оферти за осъществяване на инвестиция за енергийна успеваемост в комбиниране с потреблението на възобновими енергийни източници.

Също и за потребление на високоефективни охладителни и отоплителни съоръжения, въвеждането на новаторски технологии, употребяващи геотермална, хидротермална и слънчева сила, и на потребление на отпадна топлота и мраз.

По време на срещата на евентуалните бенефициенти беше показана и детайлна информация за отворени и предстоящи процедури по стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Това са „ Грижа в дома “, където ще бъдат обхванати хора с увреждания и възрастни, подвластни от грижа, както и „ Бъдеще за децата “ и „ Родители в претовареност “, където ще се продължат дейностите в поддръжка на фамилиите.

Трите процедури общо надвишават 280 млн. лева Продължава и работата по надграждане на общинския потенциал посредством вложение в човешкия капацитет по процедура „ Укрепване на общинския потенциал “.

Новата за сегашния интервал стратегия “ Храни и главно материално подкрепяне “ се концентрира към справяне с казуса с материалните ограничения посредством подпомагане с храни и съществена материална помощ на най-нуждаещите се лица, самостоятелно насочена към техните потребности и проблеми, с цел да се обезпечи повишение качеството им на живот. Тя включва добре познатият до в този момент „ Топъл обяд “,  и също пакети за новородени деца, хигиенични материали, детска кухня.

Програма „ Образование “ 2021-2027 година е един от главните принадлежности за осъществяване на приоритет 1 „ Образование и умения “ на Националната стратегия за развиване България 2030 (НПР 2030). Общият бюджет на програмата е 1 887 млн. лева, разграничени в 4 целта –  приобщаващо обучение и просветителна интеграция, рационализация и качество на образованието, връзка на образованието с пазара на труда и техническа помощ.

В сферата на околната среда ще се работи по цели „ Кръгова и нисковъглеродна стопанска система “ и „ Чист въздух и биоразнообразие “ в ос на развиване 2 „ Зелена и устойчива България “ и приоритет „ Местно развиване “ в ос на развиване 3 „ Свързана и интегрирана България “.

България ще разполага с над 14 милиарда лв. в този програмен интервал.

Събитието през днешния ден беше част от общата акция на Мрежата от Областни осведомителни центрове за 2022 година, отдадена на новите стратегии на България, съфинансирани от Европейски Съюз за програмен интервал 2021-2027 година. Тя ще се състои в цялата страна в интервала 14 ноември – 16 декември 2022 година.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР