Новите приоритети на фондацията са привличане на европейски и национални

...
Новите приоритети на фондацията са привличане на европейски и национални
Коментари Харесай

„Пловдив 2019“ с тригодишна програма за работа

Новите цели на фондацията са привличане на европейски и национални средства за културния бранш и развиването на фестивален туризъм

На идната общинска сесия заместник-кметът с сектор „ Култура, археология и туризъм “ Пламен Панов ще внесе промени в структурата на фондация „Пловдив 2019 “, с които идващите три години тя ще има опция да работи по основни за града планове и стратегии. Фондацията, подготвила и изпълнила плана за първата българска европейска столица на културата, ще концентрира напъните си в стратегия, обвързвана с интернационалния имидж и стопанската система на Пловдив. Тя ще продължи да работи и по устойчивостта на основни за града и района събития и да носи доходи за локалната стопанска система.

С тригодишната рамка се дава опция на фондацията да кандидатства по интернационалните и национални стратегии и да развива мрежата си от интернационалните партньорства. Освен това фондацията ще може да продължи да е главен сътрудник на най-големите фестивали в страната.  Тя ще е и бенефициент по Националния проект по възобновяване и развиване, с цел да основава нова културна стратегия. Близо 4 млн. лева ще са нужни на общинската конструкция за идващите три години, с цел да продължи сполучливо активността си, обвързвана с развиването на културния туризъм и огромните събития.

Въпреки ковид кризата последните две години, екипът на фондацията завоюва три интернационалните плана за над 700 хиляди лева посредством одобрените си мрежи и контакти от всички градове столици на културата. Благодарение на тях беше основана интернационална академия за културен мениджмънт Cultart  и десетки образования за доброволци от целия свят. В момента фондацията приготвя и два плана, с които да кандидатства непосредствено към Брюксел, в които да е водеща организация.

За предходните две години, с помощта на средствата от премията „ Мелина Меркури “, на планов принцип „ Пловдив 2019 “ разпредели 3 млн. лева по стратегия „ Наследство “, с които по време на коронавирус рецесията бяха подкрепени над 120 плана и събития в Пловдив. За пръв път и пилотно за страната бяха основани и стратегии за изява на млади гении в чужбина, както и бяха подкрепени пловдивските създатели.

Фестивалът Opera open тази година е на път да реализира равнищата на посещаемост от 2019 година, като постановката „Орфей и Евридика“ е най-гледаният театър в програмата, който за 2022 е забелязан от близо 4 хиляди души. Opera open е един от първите финансиран от фондацията планове, като приоритет в интернационалната стратегия на купата столица на културата за насърчаване на нови публики. В средата на сезон 2022 справките от онлайн продажби сочат, че над 30 % от публиката е интернационална, като одобрени в оперния туризъм са гостите от Сърбия, Северна Македония, туристи от Франция и Испания.

Специално основаният за програмата на европейска столица фестивал Hills of rock, след двугодишно спиране, преди броени дни се завърна на Гребната база, където по неофициална статистика беше посетен от повече от 20 хиляди души единствено в първия ден. По данни на специалисти единствено за трите дни на събитието в туристическата промишленост на Пловдив са влезнали доходи от близо 8 млн. лева В същата поредност се подрежда и новият за културния календар на града на тепетата електронен формат Solar. Повече от 10 хиляди е била публиката пристигнала за участието на топ 3 DJ в света Armin van Buuren.

С смяната на Учредителния акт на „ Пловдив 2019 “ Общинският съвет на Пловдив ще подсигурява спомагателни средства от  европейски и национални средства за просвета и ще утвърди лидерската позиция на Пловдив във фестивалния туризъм. Културният туризъм става все по-важна част от  туристическия бранш в района и генерира десетки милиона лв. в локалната стопанска система.

Пловдив към този момент е целогодишна туристическа дестинация. Цялостният културен артикул, включващ обектите в Стария град, единствения квартал на креативните промишлености „ Капана “, най-големия актуален музей в страната “Епископската базилика на Филипопол “ и стотиците събитията подреждат Пловдив в място с целогодишен туристически поток.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР