Новите правила ще изискват цифровите услуги, особено най-големите платформи, да

...
Новите правила ще изискват цифровите услуги, особено най-големите платформи, да
Коментари Харесай

ЕС е на път да обяви нови правила за Big Tech


„ Новите правила ще изискват цифровите услуги, изключително най-големите платформи, да бъдат отворени за метода, по който те оформят цифровия свят, който виждаме ”, споделя Маргрете Вестагер
(снимка: EU Competition / Twitter)

Европейската комисия е на път да предложи „ революционен ” обзор на цифровото контролиране, който може да навреди на бизнес моделите на така наречен Big Tech компании , предизвестиха пазарните наблюдаващи.

Законът за цифровите услуги, който би трябвало да бъде показан при започване на декември, се чака да промени ръководството на наличие на платформи като Гугъл и Фейсбук и е първият по рода си от 2000 година Като цяло Европейски Съюз желае да направи по-отговорни за наличието в своите платформи и да подсигурява, че съперниците имат обективен късмет да съумеят против огромните компании.

„ Революционно е ”, разяснява Томас Виндже, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Clifford Chance, пред. Предстоящите правила „ евентуално ще изискват трагични промени в бизнес практиките и даже бизнес моделите ” на Big Tech, счита той.

Миналия месец европейският отговорник по конкуренцията Маргрете Вестагер очерта някои от измененията, които биха могли да бъдат включени в новия правилник. „ Новите правила ще… изискват цифровите услуги, изключително най-големите платформи, да бъдат отворени за метода, по който те оформят цифровия свят, който виждаме. Те ще би трябвало да рапортуват за това какво са създали, за ”, сподели тя.

„ Те ще би трябвало да ни кажат по какъв начин вземат решение каква информация и артикули да ни предлагат и кои да скрият и да ни дадат опция да влияем върху тези решения, вместо просто да ги вземат вместо нас. И те ще би трябвало да ни кажат кой заплаща за рекламите, които виждаме, и за какво сме били ориентирани от избрана реклама ”, разяснява Вестагер.

Това би било голямо предизвикателство за софтуерните компании, които отхвърлят да разкрият своите логаритми от години. „ Строгите забрани, обсъждани в DSA (Закон за цифровите услуги), са цунами от позиция на това по какъв начин платформите вършат бизнес в Европа ”, разяснява Никола Петти, професор по конкурентно право в Европейския академични институт.

Дълги правни борби

През последните години Европейската комисия стартира широкомащабни следствия на компании като Amazon, Фейсбук, Apple и Гугъл заради опасения, че тяхното владичество на пазара попречва конкуренцията. Тези сондирания бяха ръководени най-много от Маргрете Вестагер, която пое въпросите на конкуренцията през 2014 година

Но действителната смяна вследствие на тези следствия постоянно е неуловима, а европейските служби са разочаровани от продължителните правосъдни дейности. Така да вземем за пример, през 2017 година Европейската комисия санкции Гугъл с 2,4 милиарда евро (2,81 милиарда долара) за разпространение на лична услуга за съпоставяне на цените при извършване на покупки, вместо да разреши сходен достъп до услугите на конкурентни компании. Гугъл направи някои промени след този случай, само че изследване на Lademann & Associates през септември сподели, че няма основна смяна – по-малко от 1% от трафика през Гугъл Shopping трансферира потребителите към конкурентни уеб страници за извършване на покупки.

Съвсем неотдавна беше оспорено решението на Комисията да изиска от Ирландия (член на ЕС) да възвърне. Общият съд на Европейски Съюз реши през юли, че Комисията не е съумяла да потвърди, че ирландското държавно управление е дало данъчно преимущество на Apple. Комисията апелира това решение, само че за нея може да бъде мъчно да се оправи с тази тежест на доказване.

„ Може би най-голямото предизвикателство, с което се сблъскваме с използването, е да се уверим, че имаме вярната правна рамка и пълномощия, с цел да поддържаме цифровите пазари конкурентни и обективни ”, сподели Вестагер в края на октомври.

Притесненията на Гугъл

Говорейки пред CNBC в понеделник, Георгиос Петропулос, теоретичен помощник в основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel, съобщи, че софтуерните колоси са „ разтревожени ” от идните правила.

Гугъл към този момент изрази опасенията си. Каран Батия, вицепрезидент на Гугъл за световни държавни въпроси и обществена политика, излезе с изказване пред CNBC предходната седмица, в което се споделя: „ Както ясно декларирахме в обществените си и частни  съобщения, имаме опасения по отношение на някои докладвани оферти, които биха могли да попречват световните софтуерни компании да обслужват възходящите потребности на европейските консуматори и бизнеси ”.
още по тематиката
В блог обява Батия изясни, че Гугъл се тормози, че новите правила могат да вземем за пример да попречат на платформата за търсене да демонстрира близки заведения за хранене и опцията да резервира маси.

„ Въпреки че поддържаме упоритостта на DSA да сътвори ясни правила за идващите 20 години, които поддържат икономическия напредък, ние се тормозим, че новите правила вместо това могат да забавят икономическото възобновяване ”, написа той.

Регламентът също се чака да засегне Фейсбук, Amazon и Apple и даже някои по-малки играчи. Никола Петти от Европейския академични институт съобщи, че доста европейски започващи компании, търговци или разработчици не въодушевени по отношение на идните правила. „ Ако по някакъв метод някой от тях в миналото е направил ликвидиране на пазара, разпоредбите на DSA ще важат и за него ”, сподели той.

Какво могат да създадат Big Tech?

Каквото и да предложи Европейската комисия идващия месец, то ще би трябвало да бъде подписано от държавите-членки и от Европейския парламент. „ Трябва да минат няколко месеца, преди да имаме цялостно законодателство, което е проблем на бързо развиващия се софтуерен пазар, само че по-важното е, че разпоредбите са единствено първа стъпка, а осъществяването на тези правила е основен проблем ”, разяснява Декстър Тилиен, старши анализатор във Fitch Solutions, пред CNBC.

Той добави, че огромните софтуерни компании „ ще употребяват законодателния развой, а някои към този момент са почнали, с цел да подчертаят негативното влияние върху нововъведенията и цялостната стопанска система, с цел да се опитат да създадат окончателните правила по-малко строги от първичните оферти ”.

Освен известно лобиране обаче, софтуерните колоси не могат да създадат нищо, с цел да спрат новите правила в кратковременен проект, сподели Томас Винджи от Clifford Chance. „ Те в действителност нямат другари тук ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР