Новите правила на Европейската комисия, според които зелените сертификати за

...
Новите правила на Европейската комисия, според които зелените сертификати за
Коментари Харесай

Новите правила на ЕС за сертификатите прецакват лятото на над 700 000 българи

Новите правила на Европейската комисия, съгласно които зелените документи за имунизация ще важат единствено 270 дни, прецакват над 700 000 българи – това са хората със приключен имунизационен цикъл до началото на месец октомври предходната година.

През лятото всички те към този момент няма да имат годен Коронавирус паспорт за пътешестване в чужбина, в случай че не си слагат трета, бустерна доза.

Според измененията от 1 февруари всички издадени европейски зелени документи ще бъдат годни за 9 месеца от датата на слагане на последната доза. Засега обаче това не включва бустерите. С други думи, в случай че си сложим трета, подсилваща ваксина, ще получим неопределен документ.

Европейската комисия изяснява, че предлага период на годност 9 месеца от датата на слагане на втората доза при имунизациите " Пфайзер ", " Модерна " и " Астра Зенека ", или първа доза при имунизацията на " Янсен ".

Обяснението на специалистите е, че съгласно доказателствата, събрани досега, половин година след имунизация отбраната понижава и се постанова слагането на бустер. Допълнителните три месеца пък са „ гратисен интервал “ за страните членки да обезпечат достъп до трета доза на всички искащи.

Засега не се предлага период на годност за документи, издадени въз основа на бустер, тъй като упованията са отбраната след третата доза да трае по-дълго от тази вследствие на първичната серия от имунизации, прецизират от Европейска комисия.

" Комисията ще следи от близко новите научни доказателства по този въпрос. Въз основа на това може на по-късен стадий да предложи, в случай че е належащо, интервал на годност да се употребява и за документи за имунизация, издадени след бустер ", гласи известието.

Дотогава обаче всички хора с сложена бустерна доза ще могат да пътуват свободно в страните членки, без значение по кое време им е сложена третата ваксина.

До началото на октомври 2021 година със приключен имунизационен курс са 1 335 039 българи. Към момента близо 570 хиляди от тях са с сложена бустерна доза. Това значи, че останалите над 700 000 души ще се окажат с изминал документ тъкмо преди лятната отмора. Ако обаче си слагат трета ваксина, Коронавирус паспортът им ще бъде възобновен към този момент безсрочно.

Издадените до този миг европейски зелени документи за приключен имунизационен курс против COVID-19 ще продължат да работят на територията на Европейски Съюз с новите периоди, без да се постанова тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през основаните за задачата мобилни приложения.

За България формалният валидатор е Коронавирус CHECK BG, припомнят от здравното министерство. Предстои всички оферти за промени на Европейска комисия да бъде утвърдени и от Европейския съвет, след което да влязат в действие още през идния месец.

Без проби за ваксинираните

От Европейската комисия прецизират, че с цел да се подсигурява съгласуван метод, страните членки не следва да одобряват документи за имунизация, в случай че са минали повече от 9 месеца от датата на втората доза при двудозовите ваксини и първата доза при „ Янсен “. В същото време обаче се показва, че след приключване периода на документа жителите могат да пътуват свободно при слагане на бустер или след негативен тест за Коронавирус.

Според Европейска комисия обаче пробата не би трябвало да е изискване за пътешестване на имунизирани с годен документ.

" Комисията предлага лицата, пътуващи в границите на Европейски Съюз , които имат годен дигитален документ за Коронавирус, по принцип да не подлежат на спомагателни ограничавания за свободното придвижване, като например спомагателни проби за зараза с COVID-19 или карантина. От лица без дигитален документ може да се изисква да преминат тест, осъществен преди или след идването ", изясняват от Европейска комисия.

Без ограничавания за деца до 12 година

Друго предложение на Европейската комисия е да се вкарат единни правила и за децата, пътуващи в границите на съюза. Идеята е да не се изисква зелен документ , нито пък негативен тест за хлапета под 12-годишна възраст. Това ще важи за всички страни с изключение на тези, които попадат в тъмночервените зони. За пътуващи от тях деца на възраст над 6 години ще е необходим документ за имунизация или негативен тест.

От Европейска комисия прецизират, че се плануват и други изключения съгласно картата и в кой цвят са обособените страни. Така да вземем за пример, в случай че страната свети в зелено, да отпадат всички условия, а в случай че е в тъмночервено, да се прави тест на влизане и излизане, както и да се обмисли период за карантина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР