Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии

...
Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии
Коментари Харесай

Проф.Генчо Начев: Новият реинбурсен списък е направен на тъмно

Новите по-ниски цени на медицинските произведения и консумативи разсъниха полемики за правилността на този ход. Аргументите в интерес на решението са, че анализът е посочил на какви цени тези иделия се търгуват. Притесненията на лекарите са, че по този метод са изправените пред две други възможности - трупане на задължения или доплащане от страна на пациента. Темата в " Денят стартира " разяснява проф.Генчо Начев, шеф на болница " Св.Екатерина ", народен съветник по кардиохирургия, който отхвърли новите цени на реинбурсиране на медицински произведения и консумативи да са съветвани с националните консултанти. Според него новият реинбурсен лист е изработен на мрачно.

Проф.Генчо Начев, шеф на болница " Св.Екатерина ", народен съветник по кардиохирургия: По-скоро е трябвало да бъдат съветвани кои от консумативите има опция да понижат цените, а с какъв брой към този момент, хората,които схващат от финансиране, могат да преценяват и изясни, че частните лечебни заведения не са задължени да вършат процедури по Закона за публичните поръчки, могат незабавно да подписват контракт, в случай че намерят снабдител,който да предложи тази цената,която касата споделя, че ще реинбурсира. Проблемът е, че с цел да създадем нов търг и процедура по Закона за публичните поръчки, това лишава 3 месеца.
Проф. Начев изрази вяра, че нещата биха се успокоили на 24 април, когато има контролен съвет на касата, в който ще се беседва с компании кои от тях биха могли да предложат тези артикули на цената, която касатаа ще реинбурсира. По думите му, човек, който не схваща от това, би го направил, не отхвърли да е вярно, само че би трябвало да бъде направено по различен метод.

Проф.Начев разяснява, че в множеството случаи доплащанията от хората не са регламентирани. За това по какъв начин би трябвало да стане, той сподели следното:
Про.Генчо Начев: " Много е просто, споделя се какъв е пакетът, който действително касата, с парите от наложително здравnо обезпечаване може да покрие, в този пакет би трябвало да влязат неща, които са витално значими. Този пакет се покрива със 100% от касата. Казва се какви консумативи и импланти касата може да субсидира, т.е реинбурсира. "
Според него това е пътят за демонополизация на касата и този развой не може да стане от през днешния ден за на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР