Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии

...
Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Новият реимбурсен списък е направен на тъмно

Новите по-ниски цени на медицинските произведения и консумативи разсъниха полемики за правилността на този ход. Аргументите в интерес на решението са, че анализът е посочил на какви цени тези произведения се търгуват. Притесненията на лекарите са, че по този метод са изправените пред две други възможности - трупане на задължения или доплащане от страна на пациента.
Темата в ефира на Българска национална телевизия разяснява проф. Генчо Начев, шеф на болница " Света Екатерина ", народен съветник по кардиохирургия, който отхвърли новите цени на реимбурсиране на медицински произведения и консумативи да са съветвани с националните консултанти. Според него новият реимбурсен лист е изработен на мрачно.
" По-скоро е трябвало да бъдат съветвани кои от консумативите има опция да понижат цените, а с какъв брой към този момент, хората, които схващат от финансиране, могат да преценяват ", означи Начев и изясни, че частните лечебни заведения не са задължени да вършат процедури по Закона за публичните поръчки, могат незабавно да подписват контракт, в случай че намерят снабдител, който да предложи тази цената, която Касата споделя, че ще реимбурсира. " Проблемът е, че с цел да създадем нов търг и процедура по Закона за публичните поръчки, това лишава 3 месеца ", сподели проф. Генчо Начев.
Той изрази вяра, че нещата биха се успокоили на 24 април, когато има контролен съвет на Касата, в който ще се беседва с компании кои от тях биха могли да предложат тези артикули на цената, която Касата ще реимбурсира.
Проф. Начев разяснява, че в множеството случаи доплащанията от хората не са регламентирани. " Много е просто, споделя се какъв е пакетът, който действително Касата, с парите от наложително здравно обезпечаване може да покрие, в този пакет би трябвало да влязат неща, които са витално значими. Този пакет се покрива със 100% от Касата. Казва се какви консумативи и импланти касата може да субсидира, т.е. реимбурсира ", означи още проф. Генчо Начев.
Според него това е пътят за демонополизация на Касата и този развой не може да стане от през днешния ден за на следващия ден .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР