Новите пенсионери, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила,

...
Новите пенсионери, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила,
Коментари Харесай

Много важна информация за всички пенсионери!

Новите пенсионери, които желаят пресмятане на пенсията по старите правила, ще попълнят специфичен раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще показват това свое предпочитание, а Националният застрахователен институт ще пресмята пенсията и по двата разновидността и ще отпуска по-благоприятния за индивида размер на пенсията.

Това е заложено в окончателните ремонти на Кодекса за обществено обезпечаване, които бяха гласувани от обществената комисия в Народното събрание. Изборът ще бъде вероятен до началото на 2023-та година. Според признатите текстове хората, които към този момент са подали заявки от началото на тази година, могат да изберат пресмятане по остарялата формула в период от 6 месеца след влизането в действие на поправките, написа блиц. Депутатите утвърдиха и промени в закона за обществено подкрепяне, с които месечните обществени помощи се обвързват с постоянното навестяване на подготвителна група и учебно заведение, както и с полагането на общественополезен труд. Според законопроекта детските добавки ще се лишават от родителите и дават на образователното заведение за период от една година, в случай че обещано дете отсъства най-малко 3 дни от детска градина или най-малко 5 образователни часа от учебно заведение.

За да съобщи желанието си за пресмятане на пенсията по старите правила, човек би трябвало да попълни специфичния откъслек от заявката за разпределяне на пенсия, и да приложи документи за осигурителните си приходи през трите най-хубави години преди 1997-ма година. Ако разполага и с документи за годините от 97-ма до 2000-та, подаването им би улеснило чиновниците на Национален осигурителен институт, изясни пред обществената комисия Снежана Малакова, шеф на правната дирекция в института.

„ С подаването на заявката започва пенсионното произвеждане. То продължава няколко месеца по отношение на изясняване на всички условия. Никаква смяна няма в тази посока “, сподели Малакова.

Председателят на обществената комисия Хасан Адемов изясни, че при посочено в заявката пресмятане по остарелия метод, не се изключва изчисляването и по новата формула.

„ И когато се съпоставят двата дефинитивни размера, Национален осигурителен институт да дефинира по-благоприятният за индивида размер “, уточни Адемов.

Депутатите отхвърлиха предложение на Националната мрежа за децата, импортирано от Хасан Адемов, съгласно което детските добавки да се лишават от родителите при позволени 10 неизвинени отсъствия, вместо при препоръчаните 5. От ГЕРБ припомниха, че мярката с едногодишното лишаване и пренасочване на детските добавки има за цел да респектира родителите и да ги стимулира да изпращат децата на детска градина и учебно заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР