Новите ограничения и прекратяването на дейността на ред бизнеси на

...
Новите ограничения и прекратяването на дейността на ред бизнеси на
Коментари Харесай

Икономисти очакват спад на БВП на еврозоната през четвъртото тримесечие

Новите ограничавания и прекратяването на активността на ред бизнеси на територията на Стария континент вследствие на следващия пандемичен гърмеж от COVID-19 провокира поредност преоценки на прогнозите за икономическия напредък на еврозоната. Икономисти, интервюирани от "Файненшъл таймс ", чакат Брутният вътрешен продукт на общността да се свие с 2.3% през четвъртото тримесечие по отношение на третото.

Блокът на еврото е постигнал 12.7% тримесечен растеж в интервала от юли до септември, стана ясно от оповестената в края на октомври първична оценка на Евростат. Растежът на целия Европейски съюз е бил 12.1 %. Тези нараствания са най-големите от 1995-а когато Евростат стартира да събира данни по този индикатор. Подемът следва фрапантните сривове през второто тримесечие когато Брутният вътрешен продукт на еврозоната пада с 11.8%, а на Европейски Съюз - с 11.4 %.

Въпреки впечатляващия напредък на блока на еврото през второто тримесечие, Брутният вътрешен продукт на общността остава под предпандемичните си нива. Което, в композиция с възобновените рестрикции, оповестени през последните дни от Франция, Германия и от други страни, предизвика икономистите да осъвременят прогнозите си за икономическата вероятност. От общо 18 специалисти от водещи банки и институции, интервюирани от "Файненшъл таймс ", 17 чакат Брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие още веднъж през четвъртото тримесечие. Повечето от тях са предвиждали напредък при предходните си прогнози.

Равнищата на инфектираните на територията на Стария континент не престават да порастват, сочат данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, оповестени на 1 ноември. В Белгия - най-тежко наранена страна членка на блока на еврото - заболелите от ковид са скочили до 1702 на всеки 100 хиляди поданици на 31 октомври. Нивото на инфектираните в Чешката република - втората най-сериозно изумена страна от Европейски Съюз - е било 1561 на 100 хиляди души. В Словения и в Люксембург заболелите са надхвърлили 1000 на 100 хиляди поданици. Франция се доближава с бързи темпове към психическата "кота 1000 " - 742 инфектирани на 31 октомври. В Германия броя надвиши 200 (206) на 100 хиляди поданици.

Въпреки този растеж новите рестриктивни ограничения не са чак толкоз сурови колкото напролет, а и фирмите са по-добре готови да се оправят с провалите. Поради което и икономистите плануват по-мек стопански спад в сравнение с през първите шест месеца на годината когато стопанството на еврозоната се сви с 15 %.

Финансовият министър на Франция - Брюно льо Мер - съобщи през предходната седмица, че чака икономическата интензивност в страната да спадне с 15% по време на новите ограничавания и "бизнес карантини " - двойно по-малко от 30-е % през пролетните месеци.

Главният икономист на френската застрахователна група "АКСА " - Жил Моек - предвижда, че, в случай че прекратяването на активността на някои браншове от френското стопанство продължи доникъде на декември със скромни облекчения на ограниченията до Коледа, Брутният вътрешен продукт на страната ще падне със 7.4% на тримесечна база.

Икономистът на "Ай Ен Джи " - Карстен Бржески - пък обръща внимание, че рискът от бъдещи карантини на нови области ще повлияе на държанието на потребителите. И те ще продължат да пестят в очакване на стягане на ограниченията през идната година. Експертът планува едвам 0.7% тримесечен растеж на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през първото тримесечие на 2021-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР