Новите лични документи, които МВР обещава отдавна, най-вероятно няма да

...
Новите лични документи, които МВР обещава отдавна, най-вероятно няма да
Коментари Харесай

Лични документи с чип няма да има и през 2021 г.

Новите персонални документи, които Министерство на вътрешните работи дава обещание от дълго време, най-вероятно няма да се появят и следващата година, въпреки че по проект трябваше да са факт още през 2019 година Министерството най-накрая е съумяло да приключи публичната поръчка по желание на реализатор, само че контракт към момента не е подписан, заяви Mediapool.

Отделно от това компанията има година и половина да извърши поетия ангажимент, което значи, че даже договорът да бъде подписан до края на 2020 година, крайният период за създаване на цялата инфраструктура и започване на действителното издаване ще се измести доникъде на 2021 година

Това е и главната причина за следващата смяна в Закона за персоналните документи. Тя е призната през юли и с нея началната дата за издаване на карти и паспорти с чип още веднъж се измества – този път за август 2021 година

Междувременно Министерство на вътрешните работи продължава да издава от настоящия вид персонални документи. Финасирането на дейностите по тях става от време на време посредством разпределяне на спомагателни средства по бюджета на силовото ведомство. За последните две години с 9 постановления на Министерския съвет на Министерство на вътрешните работи са дадени общо 85. 3 милиона лв.. За този интервал са издадени 1 626 651 персонални карти, 1 412 831 паспорта и 847 265 шофьорски книжки.

Тази форма на финансиране – от време на време посредством министерски постановления – се е наложила за по-добра организация на заплащанията, обясниха осведомени. Освен в Министерство на вътрешните работи, персонални документи се издават и във Външно министерство (дипломатически паспорти) и в транспортното (моряшки паспорти), т.е. заплащането е централизирано през едно, а не в три разнообразни ведомства.

Чипове

По проект новите персонални документи би трябвало да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на жителите – фотография и пръстови отпечатъци. Идеята на този притежател бе посредством него жителите да могат да се разпознават електронно пред институциите, което пък е основно за вероятно създаване на е-управление. Очакваше се този чип да съкрати и времето за граничните инспекции.

Сагата към избора на реализатор стартира още през 2016 година Обявената тогава поръчка за към 500 млн. лева бе прекъсната и се провежда втори търг, този път за малко над 280 млн. лева Поръчката бе извоювана от обединяването от немската компания " Мюлбауер Ай Ди Сървисиз " и българската " C&T България ". След това обаче вторият в класирането претендент " Веридос " апелира решението пред Върховния административен съд. В края на предходната година съдът отхвърли жалбата.

Догодина ще се оправим по-добре

И до момента в който в Министерство на вътрешните работи години наред не съумяват да се оправят със задачата по издаването на модерни персонални документи на българските жители, в Народното събрание тихомълком трансформират закони, с цел да отсрочат старта им. Доскоро в едноименния закон бе записано, че издаването на новите документи би трябвало да стартира на 1 октомври 2020, което бе изцяло недействителен период.

Според последната версия на закона обаче тази наредба ще влезе в действие от 1 август 2021 година Нищо чудно обаче и този период вълшебен да се измести. Последната смяна в закона е направена през юли. Тогава новият период в Закона за персоналните документи " инцидентно " попада в друга МВР-реформа – обединяването на жандармерията и Специализирания отряд за битка с тероризма. С тези промени на служителите на реда бяха дадени и функционалности по защита на висши държавни длъжности като президент, министър председател и основен прокурор, което пък докара до рецензии, че в силовото ведомство се основава " втора НСО ". По остаряла традиция при законотворчеството на ГЕРБ срокът за персоналните документи е променен посредством преходните и заключителни разпореждания на измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР