Новите коли сами ще намаляват скоростта, ако водачът не реагира

...
Коментари Харесай

Всички нови автомобили в ЕС ще имат ограничител на скоростта


Новите коли сами ще понижават скоростта, в случай че лидерът не реагира на предизвестие
(снимка: CC0 Public Domain)

От през днешния ден влизат в действие п ромени в разпоредбите за придвижване по пътищата в Европейски Съюз, според които всички нови коли би трябвало да бъдат оборудвани с електронен ограничител на скоростта, или така наречен система Intelligent Speed ​​​​ Assistance (ISA).

С помощта на свързани с GPS бази данни и камери за различаване на пътни знаци системата предлага на лидера най-хубавото ограничаване на скоростта и го предизвестява да понижи с трептения или звуци, в случай че е превишил оптималното ограничаване. Ако лидерът не реагира на предизвестието, системата може наложително да понижи скоростта до нужната, заяви Mirror News.

Ограничителите на скоростта към този момент са конфигурирани на доста транспортни средства от производители като Volvo, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Jaguar Land Rover, Mercedes, Renault и Peugeot. Водачите могат ръчно да деактивират системата, само че тя се задейства още веднъж при всяко включване и изключване на запалването на автомобила. Сега, съгласно новите правила, системата ISA би трябвало да бъде задействана по дифолт.
още по темата
Купувачите на нови модели коли, предлагани сега в шоурумите, ще би трябвало да конфигурират системата ISA до 7 юли 2024 година Европейски Съюз твърди, че инсталирането на ISA ще докара до 20% понижаване на смъртните случаи по пътищата в Европа и с 30% на броя на конфликтите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР