Новите чипове с тактова честота 1,5GHz ще поддържат DDR4-2400Процесорите Elbrus

...
Новите чипове с тактова честота 1,5GHz ще поддържат DDR4-2400Процесорите Elbrus
Коментари Харесай

Русия напредва с 16-нм процесор Elbrus-16C

Новите чипове с тактова периодичност 1,5GHz ще поддържат DDR4-2400

Процесорите Elbrus се усъвършенстват с по-тънки софтуерни правила
(снимка: МЦСТ)

Разработката на съветските процесори от идващото потомство „ Елбрус-16С ” ще завърши през декември идната година, оповестиха медиите в страната, базирайки се на изказване от пресслужбата на АО МЦСТ.

Серийното произвеждане на Elbrus-16C, който поддържа хардуерна виртуализация, ще стартира през 2022 година по 16-нанометров софтуерен развой. Вероятно поръчката ще бъда предоставена на тайванската компания TSMC, защото Русия може да създава сега чипове по софтуерни правила, не по-тънки от 65 нанометра.

След края на създаването документите ще бъде архивирана, а окончателните данни за производството ще постъпят в завода за фотомаски, по които ще се изготви микросхемата.  По проект, стадият на разработка би трябвало да завърши през декември 2021 година, а стартирането на серийно произвеждане ще отнеме до шест месеца, разясняват от МЦСТ.

Междувременно, тази година се чака МЦСТ да пусне процесора Elbrus-8SV, който се явява усъвършенствана версия на Elbrus-8C. Чипът ще предложи увеличената периодичност на ядрото – до 1,5GHz, поддръжка на DDR4-2400 RAM до 64GB и доста увеличена обща продуктивност, с помощта на удвояването на броя на интервенциите на такт от 25 до 48.
още по тематиката
Пиковата продуктивност на Elbrus-8SV е повече от два пъти по-висока от тази на неговия предходник, или 576 GFLOPS по отношение на 250 GLOPS при калкулации с единична акуратност. Серийното произвеждане на Елбрус-8SV ще стартира през втората половина на 2020 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР