Новината за сключването на споразумение между кюрдите в Сирия и

...
Новината за сключването на споразумение между кюрдите в Сирия и
Коментари Харесай

Дамаск се отдалечава от надеждата да си върне богатите на нефт територии

Новината за сключването на съглашение сред кюрдите в Сирия и американска компания за създаването на нефтени залежи в североизточна Сирия провокира остри рецензии от Дамаск и Анкара. Сирийското държавно управление назова Съединени американски щати " крадци ", а Турция ненадейно се загрижи за териториалната целокупност на Сирия. Анкара осъди най-много укрепването на икономическата самостоятелност на сирийските кюрди. Според специалистите договорката има на първо място политическо значение, защото предизвиква независимостта на регионите, които не са следени от Дамаск и го лишава от вярата да си върне напълно богатите на петрол територии в северната част на страната, написа съветското издание " Коммерсантъ " в своя публикация, показана от организация Фокус.
„ Природните благосъстояния на Сирия принадлежат на сирийския народ. Съжаляваме, че Съединени американски щати поддържат стъпка, която нарушава нормите на интернационалното право, нарушава териториалната целокупност на Сирия и попада в категорията за финансиране на тероризма “, сподели в понеделник, 3 август, представител на турското външно министерство, разяснявайки новината за сключването на съглашението сред самостоятелната администрация на Северна и Източна Сирия и американската петролна компания Delta Crescent Energy. Ден преди този момент сирийското външно министерство също назова съглашението " договорка сред крадци, които крадат и продават " и добави, че то е опасност за сирийския суверенитет. Дамаск твърди, че всяка договорка, подписана заобикаляйки централното държавно управление, е противозаконна. 
Командирът на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Кобани осведоми американския сенатор Линдзи Греъм за сключването на съглашението. По време на съвещание на комисията по външните работи на Сената Греъм попита американския държавен секретар Майк Помпео дали американската компания в действителност е сключила договорка с кюрдите за „ модернизиране и развиване “ на инфраструктурата на петролните полета в Североизточна Сирия . Помпео удостовери тази информация.
" Сделката лиши малко повече време, в сравнение с се надявахме, и в този момент сме в развой на осъществяване ", сподели той. И двамата политици не показаха компанията, която е сключила договорката. Според американското електронно издание Al-Monitor, става дума за компанията Delta Crescent Energy. Според изданието договорът е подписан със единодушието на Белия дом.
" Споразумението има огромно политическо значение и може да се преглежда като самопризнание на кюрдската администрация ", съгласно водещият арабски вестник Al-Sharq al-Awsat, цитирайки неназован кюрдски държавен чиновник.
„ Освен това то понижава опасенията от допустимо ненадейно евакуиране на Съединени американски щати от регионите на р. Ефрат “, добави той.
Припомняме, че през октомври президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ненадейно разгласи изтеглянето на хиляди американски войски от Сирия, които преди този момент бяха по границата на самостоятелния район с Турция. Тогава те се изтеглиха на юг под претекст, че пазят нефтените залежи от евентуални офанзиви на " Ислямска страна ", само че по-късно се оказа, че това не е по този начин. Малко по-късно Турция стартира интервенция " Извор на мира " против кюрдските сили в района, след която откри надзор над част от границата със Северна Сирия.
" Ще работим доста тясно с нашите кюрдски съдружници, с цел да сме сигурни, че приходите от този нефт няма да попаднат в ръцете на Иран, няма да попаднат в ръцете на режима (правителството на Башар Асад) и няма да попаднат в ръцете на Русия ", съобщи вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс.
През януари специфичният представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри акцентира, че формален Вашингтон не се намесва в проблемите на производството на нефт в района, само че някои американски компании в действителност са поискали лицензи от Департамента за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати, с цел да работят в района на Северна Сирия. В същото време американските наказания не разрешават търговията с петролни артикули от Сирия. Те обаче се отнасят единствено до териториите, следени от управляващите в Дамаск и за самостоятелния северен район се прави изключение. Това провокира възмущението и на Москва, която е съдружник на Башар Асад.
" Съединени американски щати концентрираха дейностите си в Сирия върху поощряване на кюрдския фракционизъм с пари от противозаконната търговия със сирийски нефт от Ефрат ", сподели в изявление за РИА Новости Пьотър Иличев, шеф на Департамента за интернационалните организации на съветското външно министерство. Според Москва държавното управление на Асад губи по 40 млн. $ всеки месец от продажби на нефт.
За Русия запазването на американския надзор над сирийските полета е еднакво на глобите на Съединени американски щати против Дамаск, които повреждат сирийската стопанска система и лишават държавното управление от запаси за възобновяване на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР