Новината за продажбата на енергодружеството ЧЕЗ предизвика полемика в парламента.

...
Новината за продажбата на енергодружеството ЧЕЗ предизвика полемика в парламента.
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Гинка от Пазарджик купува ЧЕЗ

Новината за продажбата на енергодружеството ЧЕЗ провокира дискусия в Народното събрание. Вчера стана ясно, че купувачът на активите на ЧЕЗ в България е „ Инерком груп” с едноличен притежател на капитала Гинка Върбакова. Според предварителна и неофициална информация цената на договорката е 320 млн. евро.

„ Гинка от Пазарджик е записала тази компания през септември 2017 година, т.е. преди няколко месеца с капитал от 50 хиляди лева и Гинка от Пазарджик заплаща 320 млн. евро за бизнес, който прави оборот над 1,5 милиарда лева и визира над 2 млн. български жители и семейства”, уточни ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Призовавам всички институции и гражданското общество като един да застанем този път и да кажем, че не си даваме страната нито на Гинка от Пазарджик, нито на който и да е този, който стои зад нея”, сподели още тя.

„ Живеем в пазарна стопанска система и всеки може да продава и да купува активи, само че не живеем в дивашка страна. Не живеем в дивашка страна, само че може би живеем в онази паралелна страна, за която от „ Българска социалистическа партия за България” приказваме към този момент година и половина”, добави тя и прикани министър председателят Бойко Борисов да пристигна в Народното събрание и да даде пояснения за продажбата.

„ Уважаваме напъните на Борисов да приобщим Западните Балкани към Европейски Съюз, поддържаме го и работим дружно за целите на председателството, само че настояваме изрично сред две вечери да пристигна в българския парламент и да даде отговор на въпроса има ли държавното управление на България информация за тази договорка и какво е отношението му към нея”, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

От левицата приканиха и омбудсманът Мая Манолова да заеме позиция по какъв начин да бъдат предпазени правата на 2 млн. български консуматори.

Нинова приканва и президентът да вземе отношение, защото енергийната мрежа и сигурност е част от националната сигурност.

„ Толкова ли страната няма 320 млн. евро, с цел да си върне контрола върху националната сигурност”, попитаха от „ Българска социалистическа партия за България” в декларация по отношение на продажбата на ЧЕЗ.

Нинова разяснява, че това не е антиевропейско и даде образец с Франция, Белгия, Гърция и Чехия, където собствеността е държавна, тъй като е въпрос на национална сигурност и грижа към техните жители.

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна инспекция от Комисия за защита на конкуренцията и КВЕР и други институции, отговори ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази заран изрази терзания пред медиите, само че, по думите му от трибуната на Народно събрание, тематиката не би трябвало да се драматизира.

„ В последна сметка в България си има институции, няма за какво вие да ги призовавате да си правят работата”, сподели той.

„ Да не се опитваме с енергетиката да вършим политика”, прикани Добрев.

„ Нямахме никаква информация за договорката, в това число първата вест, която прочетох, че компанията „ Инерком” купува ЧЕЗ, ми се стори фалшива”, сподели по-рано в Народното събрание Добрев.

„ Според това, което написа в медиите, тази компания има 90 хиляди лева активи и е на загуба от 11 хиляди лева за предходната година и внезапно купува за 300 млн. евро бизнеса на ЧЕЗ – оборот от 2 милиарда лева, половината клиенти почти в България, една трета от мрежата”, разяснява той.

„ Опасявам се до каква степен този нов покупател, в случай че това е истина и се стигне до прекачване на активите на ЧЕЗ на тази компания, ще има потенциал да ръководи един подобен бизнес”, добави Добрев.

--> Надявам се Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР да създадат в действителност подробна инспекция, сподели ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание. Той уточни, че министърът на стопанската система Емил Караниколов през вчерашния ден е споделил, че евентуално и ДАНС ще ревизира купувача.

„ Надявам се, в случай че има нещо сиво, по този начин да се каже, то да бъде разкрито”, добави Добрев.

Председателят на енергийната комисия сподели, че няма информация дали Гинка Върбакова, която съгласно изявления в медиите управлява „ Инерком”, е кума на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Не съм я питал, по-същественото е дали една такава компания има потенциала да ръководи сдружение като ЧЕЗ”, разяснява той и означи, че оборотът на ЧЕЗ е 2% от Брутният вътрешен продукт.

„ В медиите пишеше, че тази компания има и фотоволтаични централи. Първо това не ме успокоява, тъй като да имаш ВЕИ план и да пускаш на месец една фактура да си получиш парите за преференциалната цена и създадената сила няма нищо общо с това да управляваш електромерите на половин България и мрежата на една трета от територията на България”, разяснява той.

„ Не съм ревизирал, не знам кои са тези ВЕИ-та, само че те сигурно не са от най-големите, може да се окаже, че са напълно дребни, домашен, и също не допускат подобен мащаб на инвестицията”, добави Добрев.

Вицепремиерът Валери Симеонов също разяснява договорката за продажбата на ЧЕЗ, която по думите му е изненадваща.

„ Нямам визия каква е тази компания, не съм я чувал”, разяснява по адрес на купувача Симеонов пред публицисти в Народното събрание.

„ Това е пазар, колкото и крупна да е договорката, тя е сред два търговски субекта, няма никакво съображение страната да се меси”, добави той вицепремиерът.

По думите му, в случай че компанията има някакви задължения и престъпления, ДАНС може да се намеси.

„ Не може да се чака страната да се меси в такива частни покупко-продажби, по-скоро забавен е въпросът за какво страната няма никакви дялове в тези сдружения и не може да въздейства върху едни такива сделки”, разяснява Валери Симеонов.

„ В тази обстановка има концептуален спор каква е ролята на страната, дали страната е по-добър собственик и би трябвало ли да купува търговски сдружения от пазара. Моят отговор е: „ не”, сподели министърът на финансите Владислав Горанов, представен от организация „ Фокус”.

„ Министерство на финансите не е и способният орган. Това е договорка сред частни субекти, която би трябвало да бъде контролирана от регулаторите – Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Те би трябвало да си свършат работа. Мен няма причина да ме тормози, тъй като в случай че има работещи институции, е без значение кое на кого е “, съобщи Горанов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР