Новината за предстоящото през 2024 оттегляне на Русия от Международната

...
Новината за предстоящото през 2024 оттегляне на Русия от Международната
Коментари Харесай

В САЩ са изненадани от решението на Русия да се оттегли от МКС през 2024

Новината за идното през 2024 отдръпване на Русия от Международната галактическа станция е била изненадваща за Съединените щати. Това стана ясно от изказване на представителя на Държавния департамент.

Вчера на среща с президента Владимир Путин, новият началник на Роскосмос - Юрий Борисов, разгласи, че Москва ще извърши уговорките към сътрудниците си, само че ще работи за своя орбитална станция.

Саманта Кристофорети и Олег Артемиев на малко над 300 километра над земната повърхнина - италианката е за първи път в открития космос, а руснакът - за шести. Двамата конфигурират роботизирана ръка на станцията единствено 4 дни преди шефът на Роскосмос да разгласи, че краят на съветското присъединяване в плана ще е единствено след две години.

Говорителят на Държавния департамент призна, че решението на Москва е била изненадващо и го дефинира като " неподходящо развиване ".

" Съединени американски щати и Русия си сътрудничат в космоса от десетилетия. Руската инвазия в Украйна раздруса нашите връзки радикално, само че към момента има аспекти на тези отношеия, като общите ни научни планове, сигурността и междучовешките връзки, които ние бихме желали да се запазят. ", посочи Нед Прайс, представител на Държавния департамент.

От НАСА оповестиха, че Роскосмос не са алармирали авансово за сходни планове, както се изисква съгласно междуправителственото съглашение. Орбиталната станция е план на американската и съветската галактически организации в съдействие с Европейската галактическа организация, Япония и Канада. В продължение на две десетилетия - от първия екипаж, изпратен на станцията през 2000 година до момента, работата сред сътрудниците беше сполучлива и безпроблемна. Но разривът сред Запада и Москва поради войната в Украйна помрачи и съдействието в космоса.

" Да се заменят всички съветски технологии с американски единствено за две години не би било нито елементарно, нито на ниска цена, само че мисля, че е допустимо. И трябваше да се мисли за това откогато пресякоха границата с Украйна. ", споделя Гарет Райсман, някогашен астронавт.

Станцията е основана по този начин, че работата ѝ зависи в идентична степен от съветските и американските детайли и технологии. НАСА и Роскосмос водеха договаряния за удължение живота на станцията до 2030година, само че какво ще е бъдещето ѝ в настоящия миг е мъчно да се планува.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР