Новината за поредния опит за орязване на разходите на държавните

...
Коментари Харесай

Държавните енергийни дружества: няма да режем разходите си

Новината за следващия опит за орязване на разноските на държавните енергийни сдружения от преди месец като че ли остана на назад във времето. Конкурсите във компаниите под шапката на БЕХ и свадите, които ги съпътстваха изместиха фокуса от финансовото ръководство на огромна част от тях, въпреки от избора на нови мениджъри да зависи и паричната им политика.

Оказва се обаче, че компаниите в БЕХ - АЕЦ " Козлодуй ", НЕК, Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", " Булгартрансгаз ", " Булгаргаз " и други, на процедура са бойкотирали настояването на служебния министър Андрей Живков за понижаване на харчовете. В своите писмени поръчки те най-общо са му обяснили, че те сами дефинират финансовата си политика, научи в. " Капитал " от източници, свързани с хода на диалозите.

Само преди месец на конференция Живков посочи, че сдруженията от групата на БЕХ са му показали проекти за финансовото си излекуване, които плануват понижаване на разноските им сред 10% и 30%, а самият той съобщи, че това не е задоволително и от тях ще се желае още по-голяма оптимизация.
Когато пристигнах в Министерството на енергетиката, заварих празна маса и ми се сподели, че всичко в бранша е изрядно и проблеми няма. Не ми беше дадена никаква информация кое до каква степен и какво би трябвало да се прави в незабавен порядък или в дълготраен. А проблемите се появиха още същия ден. Андрей Живков, длъжностен министър на енергетиката
Тогава Живков не се ангажира с %, за който ще упорства, само че от думите му се разбра, че печелившите сдружения като " АЕЦ Козлодуй " ще са най-потърпевши, до момента в който губещите като " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " ще бъдат минимум орязани. Сега обаче - месец по-късно, се оказва, че нито един от тези проекти не е бил изпълнен, тъй като сдруженията (макар и с разнообразни мотиви) на процедура са отказали да се съобразят с настояването на министъра.
Тръгвайте си!
Именно отводът за орязване на разноските в сдруженията под шапката на БЕХ е и една от формалните аргументите за това Живков да изиска оставките на управлението на холдинга, научи още " Капитал ". Друга версия обаче гласи, че зад крайното решение в действителност.
Фотограф: Георги Кожухаров
Чакало се е единствено да завърши облигационната емисия на БЕХ от 600 млн. евро, с цел да не се окаже, че рокадата е спънка за завършването й и няма кой да подреди заплащането й. В последна сметка развоят следва - решението на Живков да смени цялото управление на БЕХ бе блокирано от тъжби на старите шефове, а самият той само съобщи, че то е длъжно да извършва " добросъвестно и оправдано договорните си отговорности ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР