Новината, че германският енергиен гигант Uniper възнамерява да съди Газпром“

...
Новината, че германският енергиен гигант Uniper възнамерява да съди Газпром“
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ да вземе пример от германския гигант Uniper, който ще съди ”Газпром”

Новината, че немският енергиен колос Uniper има намерение да съди „ Газпром “ поради спрените газови доставки указва метода, по който би трябвало да работи и българската „ Булгаргаз “.

Това разяснява във " Фейбук " Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение.

Казусът с Uniper обаче е доста добра илюстрация за това какъв брой оплетени с Русия бяха редица немски енергийни компании и в какъв потрес и отрезвяване се трансформира съветското нахлуване против Украйна, последвалите наказания на Европейски Съюз против Москва и газовия шантаж на Кремъл против Европейския съюз.

Uniper има активи за 128 милиарда евро – над два пъти повече от годишния Брутният вътрешен продукт на България. Компанията има въглищни, газови, водноелектрически, вятърни и слънчеви централи в няколко европейски страни, а в Швеция – и атомна централа. За нея работят 11 500 души. Капацитетът на газовите складове на Uniper в Германия, Австрия и Англия e 9 милиарда куб. м – 18 пъти повече от нашето в Чирен.

И в този момент внимание – Uniper има огромна дъщерна компания в Русия – Unipro, която има активи за $1,73 млрд евро, измежду тях са пет огромни въглищни и газови централи. Unipro има 5300 чиновници и през предходната година образува една пета от оперативната облага на Uniper. В края на 2021 година немската компания имаше желание да продаде своята благосъстоятелност в Русия, само че при сегашните условия това е невероятно, тъй като съветските управляващи не разрешават такава договорка.

Uniper бе един от най-големите купувачи на съветски газ в Европа. Затова компанията реши да взе участие в плана за газопровода „ Северен поток-2 “. След като Полша съумя да блокира влизането на пет западни компании като акционери в този газопровод, те взеха решение, че ще го финансират със заем. Така Uniper обезпечи 10% от парите за построяването на „ Северен поток-2 “, което прави към 1 милиарда евро. След съветското нахлуване против Украйна дефинитивно стана ясно, че този газопровод няма да го бъде и Uniper се принуди да отпише от активите си 695 млн. евро от този заем плюс още 292 млн. лихви по него. Иначе казано – тези пари са окончателно изгубени.

През април Uniper разгласи, че ще одобри съветската скица за заплащане на газа в рубли, само че все пак доставките за немската компания бяха спрени, първо отчасти, а в този момент – напълно. Тя се изправи на ръба на банкрута и с цел да я избави немското държавно управление ѝ отпусна 15 милиарда евро – това е най-голямата сума, с която е подпомагана закъсала компания в цялата икономическа история на Германия. Срещу тези пари държавното управление взе 30% от акциите в Uniper. Говори се, че тя може бъде напълно национализирана, само че думата „ национализация “ звучи много необичайно, когато става дума за Uniper, тъй като сега тя е мажоритарна благосъстоятелност на финландската Fortum, която пък от своя страна е под контрола на финландското държавно управление. Финландците държат 56% от Uniper.

Така че – очевидци сме на икономическа драма, в центъра на която е немска компания с финландски притежател и рискови бизнес обвързаности с Русия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР