Нови замърсявания на реки са предизвикали проверки от екоексперти на

...
Нови замърсявания на реки са предизвикали проверки от екоексперти на
Коментари Харесай

Сигнали за замърсени реки вдигнаха накрак екоексперти

Нови замърсявания на реки са провокирали инспекции от екоексперти на Регионална инспекция за опазване на околната среда през ноември, сочи бюлетинът на подхванатите дейности по сигнали на жители за предишния месец.
Гражданин е подал сигнал на 18 ноември, че Стара река е цялата в пяна в сектора й на километър и половина преди село Бяга, на разклона за Брацигово. Извършена е незабавна инспекция от специалисти на РИОСВ-Пазарджик и оглед на речното легло на р. Стара река - от мост за Брацигово до село Бяга. Реката е без характерна мътност и оцветяване, по дъното няма съществуване на характерна наслойка. След моста се образува пяна по течението вследствие на водни падове и бърз оток, считат проверяващите. На място са измерени моментните индикатори на водата в р. Стара река: Разтворен О2 9.59 мг/л; Електропроводимост 406 мкS/см. Не е установи съществуване на мъртва риба във водите на р. Стара река. Извършен е оглед на точковите източници, заустващи в реката в региона на Пещера. Не е установено залпово изпускане на отпадъчни води. От операторите Градски пречиствателни станции за отпадъчни води Пещера и ПСОВ на „ Биовет “АД няма постъпили отчети за спешни обстановки или отклонения в софтуерния режим на работа на ПСОВ. Авторът на сигнала е известен по телефона за осъществената инспекция.
Подаден е и сигнал за замърсяване на река Луковица във Велинград на 8 ноември. Водата е с бяло-сивкав цвят към тръба, заустваща в реката, в края на ул. „ Евлоги Георгиев “, твърди подателят.
Извършена е взаимна инспекция от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЛ-Пазарджик и БД ИБР. Замерени са моментните индикатори на водата в р. Луковица – рН, електропроводимост и разперен О2 - без отклонения. Не се следи цветяване и мътност. Проверката установи, че се прави ремонт на питеен тръбопровод от ВКТВ ЕООД, гр. Велинград.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР