Нови византийски мозайки се появиха по време на разкопките в

...
Нови византийски мозайки се появиха по време на разкопките в
Коментари Харесай

Разкриха мозайки на 2300 години СНИМКИ

Нови византийски мозайки се появиха по време на разкопките в 2300-годишните сложни здания в кв. Балатлар в северната провинция Синоп.

Археологическите действия в региона текат към този момент 12 години. Византийският комплекс, който се намира в центъра на града, съществува от 2300 години. Десетки хиляди артефакти и погребални камери от 7-и век са открити при разкопките, извършени под управлението на професор Гюлгюн Кьороглу от катедрата по История на изкуството в Университета за изящни изкуства на Мимар Синан.



Мозайките, които археолозите са разкрили в северната част на разкопките, са сходни на тези в античния град Зеугма, датирани към 5-и и 6-и век.



„ За страдание, преди няколко седмици в Синоп имаше огромно наводняване. Обилните дъждове повлияха на изкопните работи за към 15 дни. Работим в съвсем всяка част от комплекса. Тъй като някои зони бяха заляти с вода, насочихме работата към западната, която не беше наранена. Имаше мозайки, по които работихме предходната година, като тези в северната й част. Отдолу разкрихме нови мозаечни панели. Почистихме и абсидата на огромна черква от 6-и век и намерихме добре непокътнати мраморни подове. Разкопките са доста муден развой. Сега тече развой по почистването. Реставрацията им ще стартира идната седмица “, сподели тя.



Заявявайки, че под мозайките има гробници от още по-ранна византийска епоха, Кьороглу добави: „ Наскоро там разкрихме и кости. Част мозайките в началото са били направени като надгробни плочи. Композициите са доста сходни между тях и се състоят от едни и същи претекстове. Това е знак, че под тях има гробници. Освен това, в мозайките има претекстове с християнска тема. Християнският свят също следи доста деликатно това място. Регионът е посещаван от голям брой туристи от страната и чужбина. След привършване на реставрационните работи обектът в Синоп ще бъде отворен като археологически парк за туристи. “



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР