Нови възможности за участие на български учени в проекти на

...
Нови възможности за участие на български учени в проекти на
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев се срещна с български учени в ЦЕРН

Нови благоприятни условия за присъединяване на български учени в планове на Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) в Женева бяха разисквани по време на срещата на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с нашите откриватели в Швейцария.


Министър Вълчев се срещна още с генералния шеф на ЦЕРН Фабиола Джаноти, с шефа на дирекция " Ускорители и технологии " Фредерик Бродри и с шефа на дирекция " Отношения със страните членки на ЦЕРН " Шарлот Уаракул, оповестиха от министерство на образованието и науката.

Министърът бе осведомен с опита CMS, в който има доста българско присъединяване. Това е един от огромните детектори на обикновени частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН, в чиято поддръжка и употреба България взе участие от 1999 година Изследванията на структурата на материята имат въздействие за развиването у нас на физиката на високите сили, нуклеарната физика, информатика, електроника, медицина и други

От 2008 година до момента в ЦЕРН са подготвени 640 български преподаватели по физика и естествени науки, шефове на математически и природоматематически гимназии. От 2014 година има и втора специфична стратегия за учители по IT технологии и инженерни дисциплини от професионални гимназии. По стратегия на ЦЕРН за двуседмично образование на възпитаници са подготвени и 3600 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР