Нови улики в разследването на взрива на Северен поток водят

...
Нови улики в разследването на взрива на Северен поток водят
Коментари Харесай

Нови улики водят към Украйна за взрива на „Северен поток“

Нови улики в следствието на гърмежа на " Северен поток " водят към Украйна. Това оповестява през днешния ден американският вестник " Вашингтон пост ". Според вестника Централно разузнавателно управление на САЩ е научило за украински проект за такава офанзива още през юни 2022 година, три месеца преди самия гърмеж.

„ Вашингтон пост “ твърди, че Централно разузнавателно управление на САЩ е било осведомено от европейска разследваща работа, че екип от шестима членове на елитно украинско поделение възнамерява да взриви газопроводите по време на загадка водолазна интервенция. Според " Вашингтон пост " екипът е бил под директния надзор на управлението на украинската войска.

Вестникът се базира на секретни документи, за които се твърди, че са споделени от американския народен гвардеец Джак Тейшейра в чат платформата Discord. Тейшейра беше задържан в средата на април, откакто приключването на секретни държавни документи попадна в медиите.

Газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", минаващи под Балтийско море за транспорт на съветски природен газ до Германия, бяха разрушени от детонации в края на септември 2022 година През последните месеци се появиха индикации, че зад гърмежите може да стои Украйна. До този извод водят и следствията на немските управляващи.

Сега " Вашингтон пост " оповестява, че държавното управление на Съединени американски щати е научило за хипотетичния украински проект през юни 2022 година посредством " непосредствен съдружник ". Според отчета информацията е пристигнала от осведомител в Украйна. След това Съединени американски щати са споделили информацията с Германия и други европейски съдружници, написа вестникът, като се базира на осведомени кръгове.

Твърди се, че проектът е бил доста обстоен - и е имал огромни прилики с действителната офанзива през септември. Според проекта шестима души е трябвало да пътуват до газопроводите с лодка, наета под подправена идентичност, и по-късно да се гмурнат до тръбите, с цел да слагат взривни устройства. Според известия в медиите немските следователи са стигнали до заключението, че шестима нападатели са създали тъкмо това през септември.

Според " Вашингтон пост " забърканите лица са докладвали непосредствено на началника на украинската войска Валерий Салушний. Украинският президент Володимир Зеленски съзнателно не е бил осведомен за проектите, с цел да може безапелационно да отхвърли украинската отговорност.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР