Нови твърдения за корупция, свързани с успешната кандидатура на Пьонгчанг

...
Нови твърдения за корупция, свързани с успешната кандидатура на Пьонгчанг
Коментари Харесай

"Самсунг" се озова в центъра на корупционен скандал заради избора на Пьонгчанг 2018

Нови изказвания за корупция, свързани с сполучливата кандидатура на Пьонгчанг за хазаин на миналите зимни олимпийски игри, се появиха в Южна Корея. Според следствие на телевизионната компания SBS софтуерният колос " Самсунг " е водил загадка акция, с цел да предлага тласъци в подмяна на гласове от членове на Международния олимпийски комитет (МОК).

Бившият южнокорейски президент Лий Мин-бак е разкрил лист от 27 членове на МОК, за които се счита, че са подкрепили Пьонгчанг против маркетингови контракти и съглашения за спонсорство. В основата на обвиняванията е Папа Диак, който е наследник на някогашния президент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Ламин Диак. Преди години двамата сенегалци бяха упрекнати, че са взели участие в манипулирането на други два избора за домакини на олимпийски игри.

В отчета на SBS се твърди, че 12 от 27-те члена на МОК, които са уличени в приемане на облаги, са от африкански страни. Някои от тях са споделили, че имат планове да гласоподават за Анеси, само че биха подкрепили Пьонгчанг, в случай че френският град отпадне в първия кръг. Изборът се разви при този сюжет.

Папа Диак е уверил всички, че ще получат по 12.5 милиона $, в случай че Пьонгчанг завоюва, а също така е имало и спомагателен бонус, чиято стойност не е разкрита. Сенегалецът и татко му бяха уличени в корупция за избора на Сочи за хазаин на игрите през 2016 година, както и на Токио за олимпиадата през 2020 година

" Самсунг " е един от главните спонсори на МОК и като подобен би трябвало да резервира неутрална позиция съгласно олимпийските правила. Ръководителят на корейската компания Лий Кун-хе, който беше член на МОК до предходната година, беше приет за отговорен по обвинявания в рушвет още през 2008 година Наказанието му обаче беше свалено, а мнозина заподозряха това като опит да се обезпечи семейството на игрите през 2018 година

Етичната комисия на МОК направи заключението, че " Лий накърни репутацията на олимпийското придвижване ", само че все пак му разреши да се завърне на работа по средата на акцията на Пьонгчанг преди изборите на хазаин.

Южнокорейският град завоюва, откакто се пребори с Мюнхен и Анеси в Дърбан през 2011 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (294)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР