Нови тревожни данни от COVID статистиката и затишие в масовата

...
Нови тревожни данни от COVID статистиката и затишие в масовата
Коментари Харесай

Експерти: Третата COVID вълна ще бъде най-мощна

Нови тревожни данни от Коронавирус статистиката и мъртвило в всеобщата имунизация у нас и през днешния ден. В лечебни заведения към този момент се намират близо 7000 пациенти с потвърдена зараза, съвсем колкото по Коледа. Над 50% от пациентите в интензивните отделения са точно хора с вируса.

До вторник по заповед на РЗИ столичните лечебни заведения би трябвало да се преструктурират и до 20 % от потенциала си за Коронавирус пациенти.

Допълнителните ограничения се постановат поради влошената обстановка в столицата и постигане на 14-дневната заболеваемост над 600 на 100 хиляди души.

Според специалисти третата Коронавирус вълна ще бъде най-мощна, а плануваните спомагателни Коронавирус кревати ще бъдат изчерпани за 10 дни, в случай че болестта се движи със същия ритъм. Средно дневно в болница в София постъпват по 200-300 души с ковид.

Интересното е, че приетите в болница са съвсем колкото при предходния пик през декември, само че публично записаните дейните случаи са два пъти по-малко от този момент.

На какво се дължи това? Ето отговора на математиците:

Според математика Лъчезар Томов у нас има скрита зараза. Това е причина за прецедента при по-малко дейни случаи, да има повече приети в болница спрямо предишните пикове не болестта.

„ Британският вид допуска 30-40 % повече хоспитализация, а ние имаме двойно повече скорост (...) дължи се на начални учебни заведения, за разлика от предната вълна, тази вълна има деца на 10 години, които влизат с пневмонии, много деца се хоспитализират “.

Именно детските градини и начални класове най-вероятно са изворът на скритата зараза, смята математикът.

„ Там има и доста случаи, отсъстват деца, появяват се с записка от персонален доктор, не минават през системата за тестване и отчитане, по този начин, че това е хипотезата, единственото, което отворихме януари, са детските градини, тогава стартира репродуктивното число да пораства “, съобщи Лъчезар Томов.

В момента 10 души заразяват приблизително 13, а възрастта на приетите в болница е паднала с 4 години. Все по-млади хора постъпват в лечебни заведения.

„ Това, което се следи е още веднъж нещо, което е наклонност на национално равнище – има едно подмладяване има на пациентите. Преди малко в незабавен център беше призната жена на 44 година и ще бъде настанена непосредствено в реанимация “, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър успокои, че лечебните заведения ще устоят на натиска.

„ Към сегашния миг нямаме терзания за дефицит на кревати на национално равнище, също и на локално. Там, където има нараснал напън, усилваме леглата “, изясни здравният министър.

Той посети болничното заведение в Смолян. Лечебното заведение има 306 кревати, от тях 154 са за Коронавирус пациенти. Заетите все още са 64. Реанимационните кревати са 9, 7 от тях са заети.

Увеличени ще бъдат както леглата за интензивно лекуване на пациенти, по този начин и местата за лекуване и наблюдаване на пациенти с COVID-19 в неусложнено положение, излиза наяве от заповедта на столичната районна здравна ревизия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР