Нови технологични центрове се появяват из цяла Европа, стимулирайки развитието

...
Нови технологични центрове се появяват из цяла Европа, стимулирайки развитието
Коментари Харесай

Новите технологични центрове на Европа, които наследяват Лондон и Берлин

Нови софтуерни центрове се появяват из цяла Европа, стимулирайки развиването на пазарите на офис площи на необикновени места. Технологиите и обвързваните с тях компании образуват 20% от търсенето на офис площи в дребни европейски столици като Лисабон, Вилнюс и Талин, съгласно брокерски компании.

Пазарът на площи чартърен е еднообразно мощен и в други огромни градове като Барселона, Краков и Единбург, които стават известни в софтуерната промишленост заради по-ниските наеми и увеличаващите се гении.

Силното търсене на площи чартърен от страна на софтуерните компании оказва помощ да се усили цялостната наемна интензивност на доста от тези пазари.

В Единбург са отдадени чартърен над 88 000 кв. м офис площи за първите 9 месеца на 2017 година, повече от общото количество, отдадено през 2015 година и 2016 година В Лисабон през 2017 година са отдадени над 167 000 кв. м офис площи, с 16% повече от 2016 година, съгласно CBRE Group.

" Клиентите ми от ден на ден се интересуват от вторите и третите (по големина) градове, а освен от столиците поради конкуренцията. Те споделят: дано стартираме да търсим все по-дълбоко за гении ", споделя Стивън Флийтууд, началник на консултирането за местоположения в Европа в CBRE Group.

Допреди няколко години софтуерните центрове в Европа бяха лимитирани до няколко огромни града като Лондон и Берлин, по този начин както Силициевата котловина, Сиатъл и Ню Йорк преобладаваха в Съединени американски щати. Но технологията към този момент не е просто промишленост, затворена в себе си.

Барселона е дом на десетки стартъпи и компании за електронна търговия, които обслужват локалното търсене, и по този метод не се усещат задължени да отворят офис в обичайните софтуерни центрове. Базираната в Барселона GetYourHero.com разрешава на клиентите да резервират услуга за разчистване посредством приложение или онлайн, до момента в който Deliberry.com дава обещание да достави артикули от супермаркета в границите на 1 час.

" В момента може да се каже, че всяка компания е софтуерна ", споделя Том Керъл, началник на корпоративните проучвания за Европа в консултантската компания за недвижими парцели JLL.

Няколко европейски градове се надпреварват за рисково финансиране. Миналата година вложителите в рисков капитал вложиха 15.4 милиарда $ в компании, основани в Европа - 2 пъти повече от вложените през 2014 година 7.6 милиарда $, съгласно Preqin.

Тази наклонност се подхранва от самодейностите на локалните управляващи да изградят софтуерната си промишленост, финансирайки стартъп инкубатори или организирайки мобилни или софтуерни конференции. Типичен образец за това е Световният мобилен конгрес в Барселона.

В каталунската столица наетите площи от софтуерни компании през 2016 година и 2017 година са с 66% повече от междинните стойности за последното десетилетие. Технологичните компании във Вилнюс, Краков и Лисабон наемат надлежно 196%, 39% и 28% повече в границите на същия интервал, регистрират от JLL.

Историческите здания в центъра на Лисабон са превърнати в инкубатори и споделени работни пространства. През 2016 година и 2017 година софтуерните компании получиха 28% повече офис площи от междинното за последното десетилетие. Сред новите наематели, които възнамеряват да отворят операциoнни центрове и центрове за поддръжка през тази година, са Гугъл и Uber.

Разбира се, към момента е значимо започващите компании да бъдат свързани с обичайните софтуерни центрове като Берлин и Лондон за огромни клиенти и финансиране. Но някои компании се местят от тези градове, тъй като е по-лесно да се конкурират за гении против огромните софтуерни компании.

Платформата за разбор на данни Brainnwave е учредена в Лондон през 2015 година, само че година по-късно мести централата си в Единбург, частично с цел да притегли университетски проучвания и гении от локалните университети, само че и поради удобството при започване на бизнес.

" Преди 5 или 6 години бих си помислил, че всичко се случва в Лондон и Силициевата долина; за какво да се изнасяте от тях ", споделя съоснователят на компанията Стив Коутс.

Междувременно някои райони виждат, че новите софтуерни компании се развиват от аутсорсинг интервенции и центрове за споделени услуги. Такъв е казусът със столицата на Литва Вилнюс, която от години е дом на софтуерни центрове и центрове за бизнес поддръжка на компании като английската банка Barclays и компанията за парични преводи Western Union.

Литовската столица към този момент притегля интервенции за развиване на технологиите от огромни компании като Uber, а и от по-малки компании като американския производител на програмен продукт Unify Square и белгийската компания за научни проучвания на данни Sentiance.

Sentiance избира Вилнюс, тъй като градът разполага с огромно количество инженери и откриватели на данни на локално равнище, а може да притегли и старши инженери, които желаят да избягат от безредния живот на огромните градове.

" Вероятно ще изградим по-малки софтуерни центрове в бъдеще, основани на качеството на живот и съществуването на гении ", споделя Тоон Ванпарис, изпълнителен шеф на Sentiance.

Напоследък във Вилнюс се следи същинска фикс идея в построяването на съвременни офиси. Офис площите се чака да набъбнат с 9% до края на тази година до 762 000 кв. м, съгласно Ober-Haus Real Estate Advisors.

Вторият по величина град в Полша - Краков сега надгражда върху опита си в аутсорсинга, стараейки се да притегли ново софтуерно развиване. Разработчикът на програмен продукт EPAM Systems, който се търгува на Уолстрийт и има пазарна стойност от 6 милиарда $, през 2016 година отвори втория си офис в Краков, с цел да обслужва клиенти и да създава програмен продукт.

Компанията има няколко офиса в Централна Европа, само че този в Краков ще бъде най-големият в района с към 1000 чиновници. " Разходите са едната причина, само че втората причина е съществуването на гений ", показва Балаш Фейеш, взаимен началник на международния бизнес в EPAM.

Други европейски градове се възползват от триумфа на 1 или 2 софтуерни компании. Такъв е казусът със столицата на Естония Талин, която е дом на ранното развиване на Skype. Компанията бе купена от Microsoft за 8.5 милиарда $ през 2011 година, само че продължава да има офис за развиване в естонската столица.

Създателите на TransferWise, стартъп за парични преводи по целия свят, оценен на повече от 1 милиарда $, също са естонци. Технологичните компании са наели 21% от всички офис площи, наети в града сред 2012 година и 2017 година, по данни на JLL.

Някои по-големи софтуерни компании избират градове, които към момента не са на софтуерната карта. Американският разработчик на програмен продукт EPAM възнамерява тази година да отвори офис в Малага, 6-ият по величина град в Испания.

Фейеш назовава Малага Сан Диего на Европа. Компанията се надява да притегли гении от цяла Европа, търсещи по-добро качество на живот. " Мисля, че през днешния ден във всеки град има софтуерна сцена ", сподели той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР